Cum să scapi de obiceiurile nesănătoase

1 2 jpg jpeg

De ce să renunţi la fumat

În primul rând, pentru că pe termen lung există riscul de cancer pulmonar, al cavităţii bucale, gâtului, stomacului sau infarct. În al doilea rând, fă-ţi un calcul, cât cheltui pe lună pentru acest viciu? Nu mai bine ai face altceva constructiv cu banii?

Pentru început, dacă te decizi că fumatul nu e deloc bun pentru tine, întreabă doctorul cu ce îl poţi substitui, mai exact cu ce medicamente poţi porni la drum împotriva tutunului. Se ştie că poţi intra în sevraj şi că poţi, după o perioadă, să revii iar la ţigări. Nu e uşor să te laşi pentru că te poţi confrunta cu iritabilitate, frustrare şi chiar să te îngraşi. Pentru unele persoane este bună, pentru o perioadă, metoda utilizării ţigării electronice.

Al doilea pas este să scapi şi de obiceiul de a bea, dacă îl ai şi pe acesta. Şi, nu în ultimul rând, cel de lângă tine ar trebui să te susţină în această luptă. Astfel că, dacă fumează, să se lase, pentru a nu exista riscul să te reapuci din nou, stându-i în preajmă şi simţind mirosul de ţigară. Fii perseverent şi înhamă-te cu multă răbdare.

Scapă de mâncatul compulsiv

De regulă, dacă eşti stresat, plictisit sau chiar într-o depresie ai obiceiul să mănânci foarte mult, în special îngheţată, ciocolată, prăjituri, chipsuri, fast-food şi multe altele. Crezi că dacă îţi faci poftele culinare, te vei simţi mai bine, însă organismul tău va avea de suferit dacă nu te opreşti din mâncat. Caloriile îşi vor spune cuvântul şi vei câştiga în greutate, ba chiar poţi ajunge obez. De aici până la probleme ale sistemului cardiovascular şi diabet nu mai e mult.

La început ai putea începe să ţii un jurnal în care să noteze ce mănânci, când (la ce oră), unde şi nu în ultimul rând, de ce. Pentru că ţi-e foame, ori eşti plictisit, trist, stresat sau pur şi simplu, ai nevoie de o pauză, ca să te relaxezi? După aceea, acordă o notă de la 1-10 apetitului tău (cât de foame îţi e atunci când mănânci). Astfel vei conştientiza de câte ori ai consumat alimente, deşi ţie nu-ţi era cu adevărat foame. Dacă nici după acest experiment, nu scapi de obiceiurile proaste, poţi cere ajutorul unui psiholog sau psihiatru. De asemenea, ai putea să înlocuieşti nevoia compulsivă de a mânca cu obiceiuri sănătoase precum, plimbatul, mersul la cinema, sportul.

Renunţă la rosul unghiilor

Ştii de ce nu ar trebui să mai practici acest obicei? Unghile roase în mod repetat vor începe să se rupă. De asemenea, stratul exterior al dinţilor va avea de suferit. Şi, foarte important de reţinut: ştiai că bacteriile cum ar fi stafilococul obişnuiesc să-şi găsească culcuş sub stratul unghiilor?

În loc să le ronţăi, ai putea să mergi în mod repetat la manichiură, dar să ai grijă ca ustensilele să fie sterilizate. Unghiile le poţi purta tot tăiate scurt, şi în acest mod, nu vei mai avea în ce să-ţi înfigi dinţii, iar bacteriile nu vor mai avea atâta spaţiu să se dezvolte.

Ai putea să te întrebi de ce faci acest lucru. Nu cumva este un tic nervos? Dacă crezi că nu poţi scăpa de el, poţi cere sfatul unei persoane avizate. De asemenea, în loc de acest obicei urât, ţine la îndemână legume şi fructe, dacă simţi nevoia să fărâmiţezi ceva cu dinţii.

Gustările nocturne

Este vorba despre alimentele bogate în calorii precum pastele, pizza, fast-food-ul. În locul lor mai bine mănânci un măr sau o banană. Pentru cei care sunt predispuşi la arsuri la nivelul stomacului, mâncărurile cu multe calorii pot exacerba simptomele arsurilor. De altfel, faptul că imediat după ce mănânci, te întinzi, face ca acidul gastic să ajungă în esofag.

De multe ori, poţi mânca târziu pentru că eşti plictist, nu pentru că ţi-e foame. Desigur nu se exclude nici ultima variantă, în special dacă ai fost în oraş şi ai consumat bere ori vin. Mai bine bei un pahar cu apă şi te concentrezi asupra unei altei activităţi, cititul, rugăciunea ori meditaţia. Pe termen lung, poţi începe să ajungi acasă la ore rezonabile, pentru a lua cina. De asemenea, te poţi baga la somn mai devreme, astfel nu vei mai fi predispus să mănânci la ore târzii.

Soarele în exces e dăunător

Eşti dependent de bronzat? Ţi se pare că doar aşa arăţi bine? Totuşi, cu ce preţ? E vorba despre sănătatea ta. În afară că statul la soare între orele nepermise, (10.30) 11.00-16.00 (16.30) poate conduce la apariţia melanomului, îţi îmbătrâneşte pielea, îţi apar pete şi aluniţe şi vei face riduri. Nu pleca de acasă fără să te dai cu factor de protecţie solară potrivită tenului tău. Dă-te cu cremă cu 30 de minute înainte de expunerea la soare.

Înainte să pleci în concediu vara, mergi să stai câteva minute la soare. Expunerea trebuie să fie treptată, pentru a nu exista pericolul să te arzi. Evită orele în care nu e indicat să te expui la soare. Poartă haine deschise la culoare din in sau bumbac. Nu uita de pălăria şi ochelarii de soare. Pentru a şti cât de mult te poate afecta soarele, consulă un dermatolog.