Cum faci săpun de casă hidratant din flori de tei şi trandafir

1 sapun facut in casa jpg jpeg

Dacă vrei să eviţi unele substanţe nocive care se găsesc în săpunurile din comerţ, le poţi prepara chiar tu acasă.

Astfel, nu doar că ai siguranţa ingredientelor conţinute, dar ai şi ocazia să combini aromele preferate.

Săpun parfumat din flori de tei

Te poţi bucura de aroma plăcută a florilor de tei, dar şi de beneficiile plantei, regăsite sub formă unui săpun. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 350 g de săpun alb simplu (bio, pe care-l poţi găsi la magazinele cu produse naturiste), 300 ml de ceai concentrat din flori de tei, 4 linguri de suc de grepfrut, 5 picături de ulei esenţial de micşunea, 4 linguri de fulgi fini de ovăz, dar şi mai multe forme din plastic (în funcţie de preferinţe). Înainte de amesteca ingredientele, pregăteşte ceaiul concentrat de tei, din 20 g de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Încălzeşte la foc mic ceaiul de tei, adaugă sucul de grepfrut, după care dă prin răzătoarea fină săpunul alb şi pune-l în acelaşi vas. Amestecă ingredientele cu o lingură de lemn, adaugă uleiul de micşunea şi fulgii de ovăz şi lasă la răcit, continuând să amesteci. Când s-a mai îngroşat, toarnă săpunul în formele pregătite. Acoperă formele cu o pânză uscată şi lasă-le să stea la loc cald şi uscat aproximativ 1 săptămână.

Sfat: Dacă prepari o cantitate mai mare de săpun, îl poţi păstra corespunzător în hârtie din mătase. Un săpun astfel ambalat poate deveni un cadou special.

Săpun cu aromă de petale de trandafir

O altă reţetă de săpun pe care o poţi încerca este cea cu lapte de capră şi petale de trandafir. Laptele de capră este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce pielii, lăsând-o netedă, hidratată şi suplă. Pentru a-l pregăti ai nevoie de 30 g de petale uscate de trandafir (poţi alege şi de mai multe culori), aproximativ 500 g de săpun simplu (alb), 30 ml de lapte de capră, o linguriţă de ulei esenţial de trandafir. Pune săpunul ras într-un vas, topeşte la cuptorul cu microunde (îl scoţi şi amesteci din când în când), însă nu-l lăsa să fiarbă. Adaugă peste săpun petalele uscate de trandafir, laptele de capră şi amestecă bine până se încorporează ingredientele. La final, pune peste ingrediente şi uleiul esenţial de trandafir. Înainte de a turna săpunul, pulverizează alcool în formele pregătite pentru a le curăţa în profunzime. Poţi folosi şi şi forme de ceramică de bucătărie. Lasă formele acoperite cu o pânză la loc uscat pentru 6 zile, după care poţi scoate săpunul din forme.

Info: Proprietăţile petalelor de trandafir se eliberează mai uşor dacă lichidul în care sunt puse este fierbinte.

Săpun hidratant cu unt de shea

Un aliat al pielii uscate şi sensibile este săpunul cu unt de shea, care curăţă, hidratează în profunzime şi catifelează. Bogat în substanţe nutritive, săpunul se poate prepara din: 140 g de unt de sheea, 180 g de ulei de nucă de cocos, 400 ml de ulei de măsline, 100 ml ulei de ricin, 100 ml de lapte de cocos, 200 ml apă distilată şi 130 g de săpun simplu. Pentru efecte mai intense poţi adăuga şi o linguriţă de flori de gălbenele. Topeşte săpunul simplu ras într-un vas la foc mic, adaugă pe rând untul de shea şi cel de nucă de cocos şi amestecă încontinuu. Când ingredientele s-au topit, ia vasul de pe foc, după care  adaugi pe rând uleiul de măsline şi cel de ricin. Cât timp compoziţia este caldă (perfect lichidă) pune în vas apa distilată şi amestecă până se încorporează bine. După alte 5 minute adaugă laptele de cocos uşor încălzit şi florile de gălbenele şi continuă să amesteci până când acestea se încorporează în totalitate. Toarnă compoziţia în formele pregătite şi lasă-le la loc cald timp de 1 săptămână.   

Pont: Cu cât e mai lichid ulei de nucă de cocos cu atât e mai prelucrat, de aceea e indicat să alegi unul solid.

@unsplash