Ce poţi face pentru creşterea imunităţii

2 jpg jpeg

Dormi suficient

Somnul este important pentru menţinerea sănătăţii, inclusiv pentru susţinerea sistemului imunitar. În cadrul studiilor, s-a observat că persoanele care nu dorm suficient sunt mai vulnerabile în faţa infecţiilor. În lipsa somnului, celulele produc mai puţini anticorpi. Mai mult, insomnia cronică poate perturba funcţionarea celulelor. Aşadar, pentru ca sistemul imunitar să ne protejeze eficient, este important să dormim 7-8 ore pe noapte.

Mişcarea are rol protector contra bolilor

Efortul fizic moderat (mers rapid, ciclism, volei, înot), practicat zilnic, 30-60 de minute, cel puţin 5 zile pe săptămână, are rol imunostimulator. Mai mult, poate reduce cu până la 40% riscul de infecţii respiratorii. Atenţie! Sportul nu trebuie să ne suprasolicite. La persoanele care practică sport în exces s-a observat o scădere a nivelului limfocitelor, care au rol în secreţia imunoglobulinelor (anticorpilor).

Include probioticele în meniu

Probioticele asigură echilibrarea nivelului de bacterii benefice din flora intestinală. Ele ajută procesul de digestie, contribuie la absorbţia nutriemenţilor şisusţin buna funcţionare a sistemului imunitar. Iaurtul şi chefirul conţin bacterii lactice şi bifidobacterii, fiind o sursă importantă de probiotice. Nu orice iaurt conţine însă probiotice. Alege-le pe cel fără lapte praf reconstituit, coloranţi, arome, fructe, agenţi de îngroşare şi zahăr.

Alţi aliaţi alimentari ai imunităţii sunt: vitamina C (citrice, kiwi, varză, ardei roşii), vitamina D (lactate, sardine, ton), zincul (carne de vită, nuci, alune, seminţe de dovleac) şi magneziul (migdale, banane, lactate).

Info

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, se reduce capacitatea sistemului imunitar de a ne apăra de boli.

Mizează pe remediile imunostimulatoare

Există numeroase remedii pe care poţi conta pentru ca infecţiile respiratorii să stea departe de tine.

Echinacea.Numeroşii compuşi ai acestei plante au o importantă acţiune imunostimulatoare. Planta stimulează macrofagele (celule care distrug toxinele şi intruşii) şi creşte numărul globulelor albe. Cura cu remedii pe bază de echinacea se poate face atât preventiv, cât şi pentru tratarea răcelii şi gripei. Echinacea poate fi administrată sub formă de capsule, tinctură, ceai sau pulbere. Încă de la primele semne ale răcelii, poţi lua tinctură de echinacea: 1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Ginseng. Studiile au demonstrat că ginsengul este eficient în stimularea sistemului imunitar. Această rădăcinoasă este un tonic general, fiind indicată în stările de epuizare sau oboseală. Se beau 3 căni cu infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă fiartă (se lasă 10 minute la infuzat).

Astragalus. Plantă importantă în medicina chineză, astragalusul este un bun stimulator imunitar, fiind de ajutor pentru combaterea infecţiilor virale. Se poate administra sub formă de pulbere sau capsule.

Propolisul şi-a dovedit eficienţa în ceea ce priveşte prevenirea infecţiilor bacteriene şi virale. Se poate face o cură cu tinctură de propolis: se pun 40 de picături pe pâine sau în miere. Cura se ţine 2 săptămâni pe lună.

Ştiai că...

...supa de pui conţine cisteină, un aminoacid cu efect microbian, care ajută la descongestionarea căilor respiratorii?

Sfatul specialistului

Dr.Rareş Simu, medicspecialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Se recomandă administrarea de vitamina C, coenzima Q10, suplimente cu seleniu şi zinc. Există pe piaţă o serie de produse din plante care conţin: scoarţă de salcie, usturoi, echinacea, astragalus, ghimbir, ulei de chimen negru, extract de ardei iute, creţuşcă, sovârf, gheara-mâţei, cimbrişor, salvie, lemn-dulce, urzică, tătaneasă, care pot trata cu succes infecţiile respiratorii.

Scoarţa de salcie sau aspirina naturală, cum i se mai spune, ajută la reglarea temperaturii corpului, fără efecte adverse, reducând inflamaţia. Busuiocul este binecunoscut pentru capacitatea de a vindeca infecţiile respiratorii. Are efecte antiseptice şi expectorante, fiind recomandat în inhalaţii cu decoct sau în consum intern sub formă de ceai, pentru revitalizarea rapidă a organismului şi stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut. Se vor consuma, la nevoie, zilnic 4-5 căni, îndulcite cu miere.