Aşa îţi îngrijeşti tenul sensibil pe frig!
Mai mult ca oricând, pe timpul iernii, tenul sensibil are nevoie de o îngrijire specială. Tenul sensibil trebuie să fie hidratat, atât pe timp de zi, cât şi pe timpul nopţii.
Pentru hidratare, poţi folosi produse dermatocosmetice pentru tenul sensibil, care au efect calmant şi nutritiv.
Mai puţină exfoliere!
Pentru demachiere şi o curăţare corespunzătoare a tenului sensibil, alege gelurile blânde, care să nu conţină alcool sau parfum şi care pot irita tenul.
Iar dacă le preferi pe cele din magazinele naturiste, cele mai indicate sunt cele care conţin aloe vera, muşeţel şi ceai verde. Iarna, crema pentru tenul sensibil trebuie să aibă o textură mai grasă decât de obicei, bogată în substanţe nutritive.
Crema creează o barieră protectoare şi catifelează pielea. Pentru a evita apariţia petelor sau a inflamării, cel mai bine este să nu-ţi exfoliezi tenul sau să apelezi mai rar la acest procedeu.
Mierea, calmant natural pentru tenul sensibil
Pentru mai multă protecţie, pe timpul iernii poţi alege o mască pentru tenul sensibil, pe care o prepari în casă.
Amestecă într-un vas 5 picături de zeamă de lămâie, peste care adaugi o lingură de smântână. Aplici masca pe ten, laşi să acţioneze timp de 15 minute, după care cureţi cu apă căldă.
Şi măştile cu miere au efect calmant şi sunt indicate pentru persoanele cu tenul sensibil. Poţi obţine o mască amestecând o linguriţă de miere, 5 picături de zeamă de lămâie şi 2 linguriţe de făină de orez.
Lasă să acţioneze timp de 10-15 minute, după care clăteşti bine tenul. Iar dacă preferi măştile din farmacie, alege-le pe cele special create pentru tenul sensibil.
Sunt indicate produsele de machiaj hipoalergenice
Dacă ai tenul sensibil, înainte de a folosi un produs pentru machiaj, testează-l pe încheietura mâinii, pentru a evita apariţia reacţiilor alergice.
Produsele dermatocosmetice care au inscripţia „hipoalergenic” sunt cele mai indicate când vine vorba de machiaj. Optează pentru cele din farmacii sau din magazinele naturiste, care cuprind în formula lor substanţe care ajută la prevenirea şi la calmarea reacţiilor alergice ale pielii.
Acestea au o compoziţie cu o toleranţă ridicată şi nu conţin parfum. Pe lângă extractele naturale şi vitamine, majoritatea produselor dermatocosmetice conţin apă termală, care ajută la îngrijirea corespunzătoare a tenului.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Oana Clătici, medic primar dermatolog, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti
Trecerea de la temperaturi ridicate (din casă) la temperaturi reci (afară) determină uscarea pielii, care îşi pierde elasticitatea, se ridează mai uşor şi devine mult mai sensibilă.
Tenul uscat şi cel sensibil sunt cele mai afectate. Poate să apară roşeaţa accentuată a feţei, însoţită de exfoliere şi mâncărime, rozacee, dermatita atopică şi seboreică.
Potrivită pentru tenul uscat sau sensibil este masca purificatoare şi nutritivă pe bază de argilă verde şi ulei de jojoba, care va reda pielii fermitatea, supleţea şi netezimea.
Pentru tenul care se înroşeşte la frig există produse speciale pentru piele sensibilă, pentru roşeaţă şi capilare sparte.
Nu uitaţi de zona sensibilă din jurul ochilor, de buze şi de gât, care necesită şi ele hidratare corespunzătoare.
În zilele însorite sau cu zăpadă, nu uita de crema cu factor de protecţie 15!
1. Cremă hidratantă de zi pentru ten uscat şi sensibil Gerocossen Natural, cu lăptişor de matcă – 17,5 lei (50 ml) 2. Soluţie micelară demachiantă ten sensibil Vichy Pureté Thermale – 36 lei (200 ml) 3. Loţiune dermo-calmantă Yves Rocher – 32 lei (150 ml) 4. Lapte demachiant pentru faţă şi ochi Ivatherm – 49,90 lei (200 ml)