Iată top 3 mâncăruri vinovate pentru că dau dependenţă

Se estimează că până la 20% din populaţia globului are o dependenţă alimentară, potrivit healthline.com. Dependenţa de mâncare este similară oricărei alte dependenţe, inclusiv celei faţă de substanţe periculoase, dar este mai frecventă în rândul persoanelor supraponderale, arată studiile.

În topul mâncărurilor care dau dependenţă alimentară se află cele procesate. Aceste alimente conţin în mod obişnuit o cantiate mare de zahăr sau de grăsimi, dacă nu chiar pe amândouă.

Cum se explică dependenţa de mâncare?

Mâncărurile procesate sunt preparate în aşa fel încât să fie cu adevărat gustoase. Pe lângă ingredientele care le fac apetisante, acestea sunt şi bogate în calorii, producând dezechilibre la nivelul prezenţei glucidelor în sânge. Ca şi când nu ar fi de-ajuns, intervine şi creierul, care creează comportamentele adictive. La nivel cerebral există receptori de dopamină, o substanţă care se secretă atunci când te simţi bine, dar şi atunci când mănânci ceva ce-ţi place. Încercând să reproducă senzaţia de plăcere, creierul comandă repetarea acţiunilor care au i-au creat satisfacţie. De aceea mulţi oameni se simt bine după ce mănâncă, dar atunci când consumam mâncăruri procesate, sau de tip fast food, cantitatea de dopamină pe care o secretă creierul est uriaşă comparativ cu mâncărurile obişnuite. Prin urmare, se creează mult mai rapid senzaţia de foame deoarce creierul doreşte să primească un nou val de dopamină. Aşa se instalează şi dependenţa, dar şi kilogramele în plus.

Topul celor mai periculoase alimente din punctul de vedere al instalării dependenţelor  alimentare a fost stabilit având ca reper scala Universităţii Yale pentru adicţii alimentare ( Yale  Food Addiction Scale - YFAS), aplicată asupra consumului a 35 de alimente, pe un eşantion de 518 persoane.

Top trei alimente care produc dependenţă arată astfel:

Pe locul 1 – pizza

Pe locul 2 - ciocolata

Pe locul 3 – cipsurile

Alimentele de mai sus sunt urmate, până pe locul 10, în această ordine de: prăjituri, îngheţată, cartofi prăjiţi, cheeseburger, băuturi acidulate, tort şi brânză.

De ce sunt periculoase dependenţele alimentare?

Dependenţele alimentare pot crea probleme serioase, de la acumularea de kilograme în plus, obezitate şi comorbidităţile asociate obezităţii, până la tulburările de personalitate specifice dependenţelor: depresie, anxietate, atacuri de panică. Uneori, pentru a depăşi dependenţa de alimente este nevoie de intervenţia unui nutriţionist care să îţi creeze un meniu adecvat şi a unui psihoterapeut care să te ajute în privinţa motivaţiei.