Iată ce beneficii ai dacă renunţi la alcool!

1 alcool jpg jpeg

Se ┼čtie c─â un consum frecvent de alcool este asociat cu diverse probleme de s─ân─âtate, de la ciroz─â la pancreatit─â ┼či unele tipuri de cancer. De aceea, este recomandat s─â evi┼úi acest obicei nes─ân─âtos, iar organismul t─âu va avea numai de c├ó┼čtigat.

Îţi protejezi sănătatea ficatului

Alcoolul este metabolizat ├«n propor┼úie de 90% la nivelul ficatului, care este organul cel mai afectat. Lezarea hepatic─â depinde de con┼úinutul de alcool. Astfel, este considerat toxic consumul pe termen ├«ndelungat de peste 40 - 60g/zi la b─ârba┼úi ┼či 20 - 40g/zi la femei. Hepatita alcoolic─â apare c├ónd celulele ficatului sunt lezate ┼či se manifest─â prin icter, lichid ├«n abdomen (ascit─â) ┼či v─ârs─âturi. Prin renun┼úarea la alcool, se reduce ┼či steatoza hepatic─â sau ficatul gras. Potrivit unor studii, persoanele care renun┼ú─â 1 lun─â la alcool pot avea o sc─âdere cu 15% a acumul─ârii gr─âsimilor la nivelul ficatului. Prin evitarea alcoolului este prevenit─â ┼či ciroza (complica┼úie ├«n care celulele hepatice se distrug progresiv, fiind ├«nlocuite de un ┼úesut cicatriceal, de fibroz─â sau de noduli).

┼×i inima are de c├ó┼čtigat

Persoanele care beau p├ón─â la 6 pahare de alcool pe zi pot avea o cre┼čtere a tensiunii arteriale sistolice, ├«n medie, cu 2,7 mmHg. Hipertensiunea este factor de risc pentru multe probleme de s─ân─âtate, printre care tulbur─ârile de ritm cardiac. La marii b─âutori (peste 10 ani de consum frecvent de alcool) poate s─â apar─â cardiomiopatia alcoolic─â, manifest─â prin respira┼úie greoaie, tuse (mai ales noaptea) ┼či palpita┼úii. Infarctul ┼či accidentul vascular cerebral sunt alte efecte nefaste ale consumului frecvent de alcool.

Memorie mai bun─â

Creierul este un alt organ afectat de excesul de alcool. La persoanele care consum─â alcool pe perioade lungi se observ─â ├«ncetinirea activit─â┼úii cerebrale, confuzie, probleme de comportament ┼či pierderi de memorie. Totodat─â, la alcoolici poate s─â apar─â ┼či o caren┼ú─â a vitaminelor din complexul B, necesare pentru buna func┼úionare a creierului. Marii alcoolici pot avea inclusiv tulbur─âri psihice: psihoza Korskov (manifestat─â prin tulbur─âri de dispozi┼úie, amnezie), encefalopatie Wernicke-Gayet (cu simptome precum insomnii, confuzii) ┼či demen┼úe alcoolice.

Îţi reduci riscul de a face cancer

Multe studii au asociat consumul frecvent de alcool cu apari┼úia unor tipuri de cancer, mai ales cele de la nivelul gurii, g├ótului, laringelui sau esofagului. Foarte probabil, celulele de la nivelul acestora sunt lezate de contactul direct cu alcoolul, mai exact cu moleculele de etanol. Consumul de alcool poate favoriza ┼či apari┼úia cancerului de s├ón, de pancreas, hepatic ┼či colorectal. 

Evi┼úi pancreatita ┼či gastrita

Consumul de alcool este factor de risc ┼či pentru pancreatita acut─â sau cronic─â. ├Än cazul formei cronice apar cicatrici permanente la nivelul pancreasului. Printre simptomele pancreatitei se num─âr─â durerea ├«n partea superioar─â a abdomenului, icterul ┼či sl─âbitul. Netratat─â, pancreatita cronic─â poate duce la apari┼úia cancerului. Totodat─â, alcoolul este iritant pentru mucoasele stomacului ┼či favorizeaz─â instalarea gastritei ┼či a refluxului gastroesofagian.

Citeste si: Alcoolul d─âuneaz─â ┼či vie┼úii sexuale. Afl─â cum!

INFO

Ciroza apare, de regul─â, dup─â 10 - 15 ani de consum de alcool ├«n exces ┼či poate fi ├«nso┼úit─â de varice esofagiene.

Dr. Teodor B─âdescu

medic primar gastroenterologie, Spitalul Clinic Sanador

Alcoolismul este o boal─â, nu un viciu. Abuzul de alcool afecteaz─â nu numai ficatul, ci ┼či alte organe (inima, creierul, testiculele). C├ónd consumul de alcool se suprapune unei afect─âri hepatice preexistente (de exemplu, o hepatit─â cronic─â viral─â), efectele sunt adesea grave, iar leziunile ireversibile. Se ajunge la afectarea sever─â a func┼úiei ficatului (ciroz─â) c├ónd consumul abuziv de alcool se ├«ntinde pe parcursul c├ótorva ani (├«ntre 5 ┼či 10 ani). Cu c├ót diagnosticul de alcoolism este pus mai repede, cu at├ót este mai mare gradul de reversibilitate, at├ót al simptomelor, c├ót ┼či al leziunilor anatomo-patologice, cu condi┼úia unui sevraj total ┼či de lung─â durat─â (ani). Sevrajul la consumul de alcool trebuie efectuat sub ├«ndrumarea medicilor, ├«ntruc├ót este adeseori ├«nso┼úit de st─âri de violen┼ú─â ┼či delir, anxietate ┼či insomnii.

Reversibilitatea unor simptome cum ar fi inapeten┼úa, astenia fizic─â, sc─âderea libidoului ┼či a ÔÇ×poftei de via┼ú─âÔÇť poate fi aproape ├«n totalitate, cu condi┼úia respect─ârii sevrajului de alcool pe termen lung. De asemenea, func┼úia hepatic─â se va ├«mbun─ât─â┼úi progresiv.