Mersul pe jos ar putea preveni deteriorarea creierului

1 2 jpg jpeg

Un studiu recent făcut de specialiştii de la Universitatea Pittsburgh, publicat în revista Neurology, arată faptul că plimbările pe o distanţă de cel puţin 9,6 kilometri pe săptămână ar putea fi singurul lucru pe care oamenii îl pot face pentru a preveni micşorarea creierului şi apariţia demenţei.

Experimentul realizat la Pittsburgh, pe un eşantion de circa 300 de persoane, a arătat că oamenii care merg pe jos apromativ 40 de kilometri pe lună se confruntă în mai mică măsură cu problema micşorării creierului, care apare la bătrâneţe, faţă de cei care merg mai puţin pe jos.

Boala Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demenţă, omoară încetul cu încetul celulele creierului, însă s-a demonstrat că activităţi precum mersul pe jos măresc volumul creierului.

Specialiştii au studiat 229 de voluntari care nu aveau demenţă şi care ţineau evidenţa plimbărilor pe care le făceau.

După nouă ani, cercetătorii le-au scanat creierele, pentru a vedea ce volum aveau şi după încă patru ani i-au testat să vadă dacă au afecţiuni cognitive sau demenţă.

Astfel, ei au descoperit că cei care mergeau în medie de la 9,6 la 14,5 kilometri pe săptămână reduceau la jumătate riscul de a avea probleme cu memoria.