Exerciţii pentru reglarea tensiunii arteriale

1 2 jpg jpeg

Activităţi benefice inimii

Pentru a avea efectul scontat exerciţiile de aerobic trebuie executate lent, cu o respiraţie corespunzătoare, de preferat în aer liber. „Cu ajutorul sportului, activitatea sistemului cardiovascular este îmbunătăţită, iar, în timp, se reglează tensiunea arterială“, afirmă instructorul de fitness Luiza Bucur (foto) (www.luiza-bucur.ro). Stretchingul şi yoga sunt alte două activităţi care scad tensiunea.

1. Cu picioarele depărtate, palmele fixate pe talie, du braţul drept deasupra capului şi apleacă-te spre stânga. Repetă pentru cealaltă parte.

2. Pe saltea, cu genunchii îndoiţi şi cu braţele pe sol, coboară genunchii în partea stângă şi du capul în partea opusă. Repetă mişcarea pentru cealaltă parte.

3. Întins pe saltea, prinde genunchiul stâng cu palmele, menţinând spatele pe sol. Ridică apoi piciorul şi atinge cu palma dreaptă vârful piciorului stâng.

Repetă pentru celălalt picior.

Studiu

Un studiu de amploare efectuat de cercetătorii americani de la Şcoala de Medicină şi de Sănătate Publică din Wisconsin SUA a arătat că activităţile fizice de tipul aerobicului scad considerabil tensiunea arterială în cazul persoanelor hipertensive. Studiul a inclus peste 17.000 de persoane, din care peste 4.000 au declarat că suferă de hipertensiune. Peste 70 la sută din bolnavii care aveau hipertensiune şi cărora medicii le-au cerut să facă mişcare au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale.