20 de minute de alergare îţi apără inima de boli

2 jpg jpeg

Ce e de făcut? Cel mai la îndemână pare să ne apucăm de alergat. Nutriţionistul sportiv dr. Şerban Damian ne spune cum ne ajută 20 de minute de alergare prin parc să ne protejăm inima şi să ne întărim toţi muşchii.

De ce este bine să alergăm? Alergarea este o formă de mişcare complexă şi completă, care îţi antrenează toţi muşchii corpului în numai 20-30 de minute, îţi protejează inima şi menţine colesterolul în limite normale.

Persoanele în vârstă pot practica acest sport? Persoanele de vârsta a treia vor putea practica alergarea uşoară combinată cu reprize de mers şi respiraţie, la fel şi persoanele care anterior acestui antrenament nu au practicat niciodată vreun sport.

Ce facem dacă este urât afară? Toamna şi iarna, când sunt precipitaţii abundente şi vremea nu este potrivită pentru acest tip de sport, vă recomand alergatul uşor pe scări, chiar în blocul în care locuiţi.

Avem nevoie de un echipament special? Avem nevoie de pantofi sport speciali pentru alergare. Este condiţia esenţială pentru a preveni accidentele de orice fel.

Este necesar să ne modificăm dieta? Un sportiv are nevoie de o alimentaţie care să îmbine cele 3 mari grupe de nutrienţi: proteine, glucide şi grăsimi. Contrar discuţiilor pe această temă, grăsimile nu trebuie eliminate complet din organism.

Trebuie să evităm grăsimile saturate din alimente precum untul, smântâna, lactatele grase în general, carnea grasă de vită şi carnea de porc sau slănina. Este bine să ne orientăm spre grăsimile bune, numite ştiinţific grăsimi nesaturate. Acestea se regăsesc în uleiurile vegetale, oleaginoase, peşte şi în margarinele de nouă generaţie, care sunt o bună sursă de grăsimi esenţiale Omega 3 şi Omega 6.

Care este programul ideal de alergare? O alergare uşoară de 2-3 ori pe săptămână ajută la menţinerea sănătăţii inimii. Pentru cei mai ambiţioşi există chiar şi competiţii speciale pentru amatori. Pregătirea trebuie să fie una foarte serioasă. De exemplu, pentru maraton, pregătirea de bază ar trebui să dureze minimum 8 săptămâni.