VIDEO: Suplă şi la vârsta a doua

1 2 jpg jpeg

Procesul de slăbire este influenţat de numeroşi factori. Deşi dăm de multe ori vina pe dietă sau pe programul de exerciţii care ne epuizează fără rezultate, printre „vinovaţii” pentru eşec se numără şi vârsta, dar şi factori hormonali, care determină în timp şi modificarea proporţiei dintre masa musculară şi grăsime.

„Cu înaintarea în vârstă, şi procesul de slăbire decurge mai greu. Cu timpul, pentru ambele sexe, masa musculară are tendinţa să scadă, iar o alimentaţie necorespunzătoarea poate contribui la creşterea rapidă a masei grase”, spune Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca. După 40 de ani, metabolismul este mai leneş Dacă în perioada adolescenţei metabolismul funcţionează, în cele mai multe dintre cazuri, precum un „ceas elveţian”, odată cu trecerea timpului lucrurile se schimbă. Iar asta se vede şi pe siluetă.

Deşi ai grijă la alimentaţie şi încerci să faci sport atât cât îţi permite programul încărcat, începi să iei mai uşor în greutate, iar când vrei să slăbeşti, lucrurile nu decurg la fel de rapid ca înainte.

Modificările hormonale, perioadele stresante în care nu ne alimentăm cum trebuie şi kilogramele acumulate în cele 9 luni de sarcină îşi „spun” şi ele cuvântul când vine vorba de creşterea în greutate.

Toate aceste schimbări fac ca, după 40 de ani metabolismul să fie mai „leneş”, iar arderea caloriilor să scadă.

Schimbările hormonale de la menopauză influenţează rezultatul dietelor.

„La menopauză, sunt frecvente depunerile de grăsime la nivel abdominal. Explicaţia constă în interacţiunile multiple dintre hormonii feminini, care scad la menopauză, şi alţi factori hormonali. De aceea, procesul de slăbire este îngreunat”, explică nutriţionistul Adrian Copcea.

Dificultăţi întâmpină şi persoanele de vârsta a treia la care masa musculară are tendinţa să scadă. „Dietele ţinute de persoanele cu vârste mai înaintate au efecte distructive proporţional mai mari. În plus, activitatea fizică la vârsnici poate suferi limitări, de multe ori prin afectarea articulaţiilor, dar şi prin alte afecţiuni cardiovasculare sau neurologice”, mai adaugă nutriţionistul.

Kilogramele s-au acumulat, iar dietele nu dau rezultate scontate, deşi le urmezi „ca la carte”?

• Primul pas pe care îl poţi face pentru a stimula metabolismul este să adaptezi obiceiurile alimentare în funcţie de program, dar şi de nevoile nutriţionale. „Pentru a slăbi sănătos, la orice vârstă este nevoie de o alimentaţie potrivită, de o activitate fizică regulată şi de gestionarea stresului. De multe ori, alimentaţia poate fi nepotrivită datorită modificării senzaţiilor de foame, dar şi datorită mediului familial, care de multe ori trece pe primul plan”, afirmă medicul nutriţionist.

• Pentru a slăbi într-un mod sănătos, este important să-ţi formezi un program care să cuprindă trei mese principale pe zi (dimineaţa, prânz şi seara) şi două gustări. Include în dietă preparatele uşoare, renunţă la prăjeli şi la dulciuri.

• Înlocuieşte ronţăielile dulci sau sărate cu fructe şi lactate degresate. Din alimentaţie nu trebuie să lipsească alimentele care au un conţinut caloric redus, dar care furnizează energie (combinaţia dintre iaurt şi fructe, lactate şi fulgi de ovăz etc.).

Când vine vorba de pierderea kilogramelor, femeile nu sunt la fel de norocoase ca şi partenerii lor, spun specialiştii.

Schimbările hormonale ce apar de-a lungul timpului, sarcina, dar şi nivelul redus al masei musculare sunt „impedimentele” care nu le permit femeilor să se menţină la fel de uşor în formă ca bărbaţii.

Studiile realizate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Missouri, SUA, au arătat că bărbaţii ard calorii chiar şi atunci când se odihnesc, avantaj de care femeile nu se pot bucura.

2 jpg jpeg

Rezultatele aceluiaşi studiu au mai evidenţiat faptul că femeile slăbesc mai greu decât bărbaţii şi din cauza alegerilor alimentare. În timp ce domnii preferă preparatele din carne, femeile sunt cele care consumă mai mulţi carbohidraţi, care se digeră mai greu.