VIDEO: Crezi că ai greutatea ideală? Uite cum poţi să afli!

1 2 jpg jpeg

Ai auzit de multe ori că greutatea ideală pentru fete este între 50 si 55 de kilograme. Nimic nu este mai greşit decât asta! Greutatea ideală, atât pentru femei, cât şi pentru barbaţi se stabileşte în funcţie de sex, vârstă, înălţime şi chiar unele detalii metabolice.

Greutatea ideala este influenţată şi de construcţia fiecaruia în parte, construcţia corporală fiind de cele mai multe ori moştenită, dar şi de structura osoasă şi, nu în ultimul rând, de stilul de viaţă şi unele boli cronice.

Astfel, două persoane care au aceeaşi înăltime şi arată aproximativ la fel, nici una dintre ele neavând kilogrme în plus vizibile, pot avea greutatea corporală diferită.

Pentru a stabili care este greuatea ideală pentru fiecare dintre noi există IMC (indicele masei corporale), un criteriu care poate indica dacă persoana este slabă, normoponderală, supraponderală sau obeză.

Cum calculezi indicele masei corporale ?

Indicele de Masă Corporală (IMC) se calculează, de regulă, în funcţie de greutatea şi înăltima fiecăruia. Pentru asta există o formulă de calcul simplă.

Greutatea, exprimată în kilograme, este împărţită la pătratul înălţimii, măsurată în metri.

Pentru a avea o greutate normală, indicele masei corporale trebuie să se încadreze între 18,5 şi 24,9. Dacă acesta se situează sub valoarea de 18,5 inseamnă că persoana este mai slabă decât ar trebui, între 25 şi 29,9 putem vorbi despre supraponderali, iar dacă IMC este peste 30 atunci este vorba, cu siguranţă, despre obezitate.

Bineînţeles greutatea ideală ţine de părerea pe care o are fiecare depre el însuşi. Important este să nu cazi în extreme, precum obezitatea sau subnutriţia, să te simti bine in pielea ta, iar starea de sănătate să fie una bună.