Trucuri ca să te menţii în formă în perioada Sărbătorilor

1 2 jpg jpeg

Ce carne e potrivită pentru mesele de Sărbători

La mesele de Sărbători, dar în special la cină, evită consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi şi în calorii, ca sarmalele, cârnaţii ori salata de ­boeuf.

De asemenea, nu este recomandat să consumi la aceeaşi masă trei-patru feluri de mâncare, pentru că se îngreunează tractul intestinal.

Ar trebui ca mâncărurile din carne de porc să fie cât mai puţine. Orientează-te mai mult spre curcan şi peşte. Evită să consumi dulciuri la aceeaşi masă cu alimentele foarte grase. Rişti să te îngraşi foarte repede şi să ai o digestie îngreunată.

Alcool, cu măsură

Un pahar cu vin nu trebuie să lipsească de pe masa de Sărbători! Este benefic pentru sănătate şi te ajută să te menţii în formă, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi.

Ai grijă, căci nu trebuie să-l bei după mesele copioase şi ­după cele în care ai consumat multe grăsimi. Potrivit medicului, există riscul apariţiei pancreatitei acute.

Evită alimentele care conţin colesterol

La mesele de Sărbători este bine să eviţi alimentele care conţin colesterol, precum mezelurile, maioneza ori tocăturile. Le poţi înlocui cu salată cu ton, somon sau cu fructe de mare, carne de curcan, peşte la grătar sau la cuptor, în combinaţie cu legume fierte.

Nu uita nici de fructele oleaginoase, precum nuci, fistic, alune şi migdale. Conţin grăsimi vegetale utile pentru echilibrarea grăsimilor din sânge.

Condimente? Da, dar cu măsură!

Unele condimente au o proprie­tate extraordinară: stimulează digestia, ceea ce va duce la o ardere rapidă a caloriilor şi nu irită stomacul.

Cimbrul, busuiocul şi tarhonul pot fi consumate fără restricţii. Pe de altă parte, trebuie să fii foarte atentă dacă foloseşti condimente iritante pentru stomac, precum usturoi, paprika, chili şi chimen.

Nu trebuie să exagerezi când le foloseşti, căci pot să irite mucoasa gastrică şi să-ţi creeze disconfort.