Slăbeşte cu dieta pe tipuri de gust
Principiile ayurveda, medicină veche din India, se bazează pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) si Kapha (apă-pământ). Astfel, dieta fiecărei persoane trebuie adaptată în funcţie de tipul energiei în care se încadrează. În ayurveda există şi şase tipuri de gust, şi anume: sărat, dulce, amar, acru, iute şi astringent. Astfel, trebuie inclus unul dintre alimentele cu acest gust, pentru a restabili echilibrul în organism, la una dintre mesele principale sau în gustările zilnice.
Sărat
Mâncărurile bogate în săruri sunt recomandate tuturor celor trei categorii, însă cu prudenţă. Abuzul de sare poate favoriza apariţia ridurilor, cât şi afecţiuni ale inimii.
Dulce
În această categorie, specialiştii ayurveda includ cartofii dulci, morcovul, orezul, caju. Sunt indicate persoanelor din categoria Pitta (oameni cu o personalitate puternică, care se concentrează uşor şi au un corp atletic) pentru a le proteja de apariţia problemelor digestive, la care sunt predipuse.
Pe cei din categoria Vata (recunoscuţi după oasele mici, constituţie fragilă, faptul că trec uşor de la o stare la alta) îi ajută să se concentreze mai uşor, în timp ce pentru cei din Kapha (persoane masive, rezistente la stres, posesive, geloase) sunt recomandate pentru a le da energie.
Amar
Turmericul, andivele, cicoarea, pelinul, anghinarea sunt indicate pentru că ajută la detoxifierea ficatului. Totodată, alimentele din categoria „amară” ajută la o mai bună digestie. Este important să nu facem abuz de astfel de alimente, căci atunci pot apărea probleme, precum stările de anxietate.
Acru
Alimente precum lămâile, spanacul, lime, coacăzele, vişinele stimulează digestia persoanelor din categoria Vata. Cei care fac parte din Kapha şi Pitta nu trebuie să facă exces cu aceste legume şi fructe, pentru că le pot cauza afecţiuni precum ulcerul, gastritp sau probleme ale ficatului.
Astringent
Strugurii uscaţi, portocalele, anumite soiuri de fasole, soia sunt alimente incluse în această categorie. Acestea ajută la secreţia bilei, dar şi la vindecarea unor probleme digestive, precum constipaţia.
Iute
Ardeiul, piperul, hreanul, usturoiul sunt incluse în grupa alimentelor iuţi. Acestea sunt recomandate pentru că stimulează arderile, luptă împotriva obezităţii, chiar şi împotriva depresiei. Cei din grupa Vata trebuie să fie prudenţi şi să nu consume prea multe mâncăruri din această grupă.