Secretele meniului de Paşte în PsihoDietă

1 psiho dieta jpg jpeg

Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie şi creatoarea programului de slăbit Psiho-Dieta, a elaborat un set de 7 recomandări care să prevină trauma post-sărbători din punctul de vedere al siluetei pentru cei mai mulţi oameni pentru care Paştele este strâns legat de mese îmbelşugate, exces alimentar şi excepţii de la dieta de viaţă sănătoasă.

Printre “regulile de aur” pe care Anca Alungulesei le-a integrat în Psiho-Dietă în perspectiva apropierii sărbătorilor pascale şi a dezlegării la toate plăcerile alimentare se numără focusarea pe anumite aspecte: 

1.

”În primul rând, ca să domoleşti frica de îngrăşare post-sărbători este nevoie să ai un plan de acţiune, adică să îţi setezi un scop şi o intenţie fără a te priva de plăcerea gustului. Află despre tine ce compromis eşti dispus să faci atunci când vine vorba despre alegerile alimentare, compromis cu care să te simţi confortabil. Atunci când alegi în cunoştinţă de cauză alegerea, faci acest lucru asumat 100%. Şi atunci, eviţi sentimentul de vinovăţie ce se poate instala la finalul sărbătorilor. 

2.

Categoria de alimente la care trebuie sa fim atenti sunt carbohidraţii: pâine, cozonac, pască si alte dulciuri. Să avem grijă să le consumăm singure, nu în combinaţii alimentare care să le sporească efectele asupra siluetei

3.

Să ne asigurăm că avem un consum mai mare de grăsimi sănătoase bogate în omega 3, pentru că ele ne vor asigura, printre altele, senzaţia de saţietate şi atunci tentaţia de a gusta din tot fără oprire se mai temperează.

4.

Aport de crudităţi, sub formă de salată de verdeţuri, la fiecare masă principală

5.

Aport de probiotice – care vor favoriza şi uşura digestia, dar care ne asigură şi sănătatea microbiomului intestinal – ex. murături, borş, chefir

6.

Elaborarea unei liste cu alimentele care îţi plac foarte mult şi despre care ştii sigur că nu le poţi „ocoli” în acesta perioada, dar care te pot lăsa cu câteva kilograme în plus. Când lista este gata, caută variantele potrivite care pot suplini gustul, plăcerea, dar care să fie prietenoase atât cu silueta, cât şi variante potrivite cu care mintea ta să fie mulţumită. De exemplu, cozonacul şi pasca tradiţională pot fi înlocuite cu variante mult mai prietenoase cu silueta, prin faptul că se pot prepara fără făină albă şi fără zahăr, ci cu variante din făină de migdale şi de cocos, iar în loc de zahăr folosim un îndulcitor natural

7.

Alege calea de mijloc si de echilibru! Nu este o soluţie să te privezi de bunătăţi şi să te abţii, pentru că vei ieşi din sărbători frustrat, nemulţumit şi vei simţi efectiv că parcă au trecut degeaba.”

Mâncatul excesiv, de multe ori compulsiv, la mesele de sărbători poate avea ecouri atât la nivel fizic, cât şi emotional: ”Poate apărea un real disconfort fizic, după toate mâncărurile amestecate din timpul sărbătorilor, dar si un număr de kilograme care se depun pe corp, ca un „cadou” nedorit de la Iepuraş. Iar la nivel intern, de subconstient, prin faptul că de sărbători facem anumite excese alimentare, ne transmitem mesaje care nu au legătură neaparat cu mâncarea, ci cu modul în care ne exersăm emoţiile, afectivitatea şi comportamentul alimentar. După ce tragem linie de sărbători şi toate bunătăţile au fost mâncate, poate apărea, din nou, conştientizarea şi convingerea că nu suntem în stare să ne menţinem angajamentele, că nu reuşim în ceea ce ne propunem. Simţim că efectiv ne-am facut rău prin alegerile alimentare deşi ne-am promis solemn că, de data aceasta, nu mai picam in capcană.”, consideră terapeutul în nutriţie Anca Alungulesei. 

Una dintre cele mai întâlnite probleme în urma excesului alimentar de sărbători este reticenţa si dificultatea de a reveni la dietă sau la un stil de viaţă echilibrat şi sănătos după ce trec zilele de ”permisie”: 

”Majoritatea persoanelor care sunt la dietă înainte de Paşte văd în mesele pascale pretextul perfect de a renunţa si de a se întoarce la obiceiurile alimentare anterioare. Însă, acesta este „îndemnul” minţii care iţi şopteşte in gand că îţi este atât de uşor să renunţi şi să te întorci la ceea ce făceai înainte, la toate mâncărurile delicioase pe care pur şi simplu le adori decât să te „chinui” mâncând sănătos. În programul meu de slăbit Psiho-Dieta, eu le numesc ”oportunităţi”, pentru că profit de aceste momente pentru a-i învăţa pe cei cu care lucrez să le vadă ca pe niste oportunităţi de învăţare. În loc să se învinovăţească şi să se certe că nu sunt în stare să reuşească, învaţă că procesul de slăbire nu este un concurs, ci este, mai degraba, un dans pe care îl faci zilnic în paşii pe care chiar tu ţi-i stabileşti. În definitiv, slăbirea incepe să se transforme într-un act de a mânca sănătos abia atunci cand accepti faptul că, pentru a ajunge acolo, este nevoie să te implici în acest proces de auto-cunoaştere personală şi auto-acceptare. Nu este un galop şi nici un maraton din punctul A în punctul B.”, consideră Anca Alungulesei