Roşiile şi castraveţii, surse de sănătate

2 jpg jpeg

Vitamine

Cu un conţinut ridicat de vitamine şi antioxidanţi, roşiile se numără printre legumele care nu trebuie să lipsească din dietă, cu atât mai mult când oferta este una bogată. Dintre vitaminele conţinute de roşii, vitamina C, A, B (B1, B2, B5, B6), E şi K sunt în cantităţi semnificative.

Roşiile fac parte din legumele care conţin o cantitate mare de betacaroten (pigmentul care dă culoare legumei) şi licopen, substanţă care joacă un rol important în prevenirea mai multor tipuri de cancer (mamar, de prostată, plămâni sau piele), dar şi a problemelor cardiovasculare.

Minerale

Roşiile şi castraveţii sunt, de asemenea, o sursă importantă de minerale, precum potasiu, magneziu, zinc, fosfor şi fier. O dietă echilibrată, bogată în legume precum roşiile şi castraveţii, oferă organismului elementele nutritive de care are nevoie pentru buna lui funcţionare. Legume sărace în calorii

Roşiile şi castraveţii fac parte din legumele care conţin o cantitate mare de apă, dar puţine calorii. Roşiile conţin până la 90% apă, fiind un diuretic şi un depurativ excelent, susţin specialiştii în nutriţie. Pe de altă parte, castraveţii au un indice ridicat al saţietăţii, iar acest lucru se datorează faptul că ei conţin foarte multă apă aproape (95-96%).

De exemplu, 100 grame de castraveţi conţin doar 14 calorii. Pentru curele de detoxifiere sau cele de slăbire sunt recomandate roşiile, dar şi castraveţii, mai ales că cele douiă legume conţin vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie pentru menţinerea stării de sănătate.

Roşiile şi castraveţii, surse de sănătate - sfaturi pentru păstrarea roşiilor şi a castraveţilor

Roşiile

- pentru consum imdiat cumpără cantităţi mai mici de roşii şi păstrează-le la temperatura camerei. Frigul din frigider poate degrada aroma lor;

- evită să le pui lângă surse de căldură sau de lumină puternică (lângă ferestre);

- pentru sezonul recele le poţi ipăstra sub formă de suc de roşii, roşii uscate în ulei sau în suc propriu.

Castraveţii

- castraveţii se pot păstra bine pentru perioade scurte de timp (2-3 zile) la temperaturi de cel mult 15 grade;

- consumă castraveţii cu coajă, după spălare. Coaja conţine fibre şi dioxid de siliciu, nutrient care stimuleaza pancreasul şi controalează glicemia;

- scoateţi seminţele de la castraveţi dacă daţi la copii. De multe ori, semineţele castraveţilor trecuţi au gustul amar şi sunt mai greu de digerat.