Pericolul ascuns în dietele fără gluten

1 2 jpg jpeg

Astăzi, mai mult de 55 de boli se pare că au legătură cu consumul de gluten. Fie că vorbim despre intoleranţa la gluten, boala celiacă, afecţiuni ale glandelor endocrine, glutenul pare a fi răspunzător.

Cum testezi intoleranţa la gluten?

Cel mai bun mod de a afla dac─â ai intoleran┼ú─â la gluten este s─â ┼úii o diet─â din care s─â elimini glutenul timp de 2 -3 s─âpt─âm├óni, dup─â care s─â ├«l reintroduci ┼či s─â repe┼úi experien┼úa pentru a observa modific─ârile care au loc cu organismul t─âu. Sau po┼úi ├«ncerca testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente ┼či ingrediente.

Opinia specialistului

Nutri┼úionista Mihaela Bilic consider─â c─â ÔÇ×a m├ónca f─âr─â gluten a devenit o mod─â, un moft care te poate face special, te scoate din mul┼úime. Mai nou persoanele care se declar─â intolerante la gluten justific─â ├«n acest fel eliminarea p├óinii, acolo unde motivul principal este sl─âbitul sau men┼úinerea siluetei. Mai avem pu┼úin ┼či vom deveni cu to┼úii intoleran┼úi la gluten, spre satisfac┼úia laboratoarelor de analize medicale, dar ┼či a produc─âtorilor din industria alimentar─â.ÔÇŁ

├Än cazul ├«n care e┼čti preocupat de influen┼úa glutenului asupra s─ân─ât─â┼úii tale trebuie s─â ┼čtii c─â po┼úi s─â ├«nlocuie┼čti p├óinea cu m─âm─âlig─â, iar men┼úiunea din ce ├«n de mai des g─âsit─â pe produsele din comer┼ú ÔÇ× f─âr─â glutenÔÇŁ nu ├«nseamn─â c─â produsul respectiv este mai s─ân─âtos sau mai bun pentru organismul t─âu.

Po┼úi s─â faci turti┼úe din orez ┼či porumb.

Nu este niciun secret c─â p├óinea ├«ngra┼č─â

Orice exces alimentar reprezint─â un pericol pentru s─ân─âtatea ta. Mai ales amidonul folosit la coacerea ┼či cre┼čterea produselor de panifica┼úie. Acesta ajunge extrem de repede ├«n tractul digestiv ├«ntr├ónd ├«n s├ónge sub form─â de glucoz─â, care ajut─â la cre┼čterea nivelului de zah─âr din s├ónge. Nivelul glicemic va sc─âdea brusc dup─â un interval foarte mic de timp ┼či va ap─ârea brusc senza┼úia de foame.

Semne ale intoleranţei la gluten

Este posibil să ai intoleanţă la gluten dacă:

- ai probleme digestive precum balonare, gaze sau constipaţie,

- ţi s-a pus diagnosticul unei boli autoimune precum tiroida Hashimoto, lupus,psoriazis, scleroză multiplă,

- resimţi oboseală după ce consumi produse cu conţinut ridicat de gluten,

- te confrun┼úi cu dezechilibre homonale, dureri de cap ┼či migrene din ce ├«n ce mai des

Cite┼čte ┼či: Ceaiuri care te scap─â de constipa┼úie

Dar ce este glutenul?

Glutenul este o protein─â lipicioas─â care se g─âse┼čte ├«n cereale precum grau, orz, secara. De obicei, este folosit ├«n panifica┼úie ca aditiv, deoarece glutenul se ÔÇ×┼úineÔÇŁ de dioxidul de carbon eliberat de drojdie ┼či ajut─â la cre┼čterea produselor de panifica┼úie. Datorit─â glutenului aluatul devine elastic, pufos ┼či cre┼čte frumos. Se spune adesea c─â p├óinea este plin─â de gluten, dar ceea ce nu prea se spune este faptul c─â aceast─â substan┼ú─â mai poate fi g─âsit─â ┼či ├«n paste, bere, medicamente, past─â de din┼úi, ├«nghe┼úat─â, maioneza din comert, mezeluri.

Corpul identifică glutenul ca fiind o substanţă străină, iar când ajunge în intestine, acestea reacţionează prin formarea de anticorpi pentru a ataca substanţa necunoscută.

├Än felul acesta sistemului imunitar intr─â ├«ntr-o stare hiperalert─â ┼či determin─â corpul s─â-┼či atace propriul ┼úesut, astfel nu se mai pot absorbi to┼úi nutrimen┼úii din hrana de care ai nevoie pentru a fi s─ân─âtos.