Pantofii strâmţi vă pot provoca BĂTĂTURI

1 2 jpg jpeg

Există mai multe tipuri de bătături şi îngroşări ale pielii care apar adesea în urma purtării de încălţăminte inadecvată.

Bătături dure, relativ reduse ca şi suprafaţă, ferme la palpare, cu un uşor inel pigmentar în jur. Apar deseori pe feţele dorsale ale degetelor de la picioare.

Bătături moi, care apar de obicei între ultimele două degete de la picior, ca nişte mici umflături mai puţin dure la palpare.

Calozităţi, arii mai mari decât primele, cu suprafaţa rugoasă şi fără limite clare, întinzându-se pe câţiva centimetri, de culoare gălbui-cenuşie. Cea mai bună metodă de prevenire a bătăturilor o reprezintă alegerea corectă a încălţămintei.

Încălţămintea nu trebuie să fie strâmtă!Aceasta trebuie să se adapteze foarte bine la piciorul cumpărătorului, astfel încât acesta din urmă să nu simtă că “îl bate”. În urma utilizării a pantofilor neadaptaţi se produc nişte băşici cu lichid, numite bule traumatice care se pot suprainfecta. Pantofii prea strâmţi cresc riscul de apariţie a bătăturilor.

Pantoful trebuie să fie cat mai decupat! Pe cât posibil să lase pielea să respire. La femei, pantofii decupaţi sau sandalele sunt de preferat. O atmosferă închisă a piciorului cauzează înmulţirea ciupercilor, ducând la apariţia mirosului neplăcut al picioarelor.

Pantoful trebuie să aibă interiorul căptuşit cu piele, pentru a nu favoriza infecţiile piciorului.

Pantofii cu toc cresc riscul de apariţie a bătăturilor, ca urmare a creşterii solicitării inegale la nivelul piciorului. Mai mult, pot cauza şi probleme ale coloanei vertebrale.

3 metode de tratament

Aplicaţi exfoliante sau keratolitice precum unguentele cu acid salicilic, acid lactic sau creme cu uree ca să înmoaie pielea! Răzuiţi zonele afectate cu piatră ponce, după sau în timpul unei băi cu apă caldă (la diabetici, doar medicul poate face aceste proceduri, întrucât pot apărea probleme serioase, ulceraţii greu vindecabile)! Utilizaţi talonete pentru bătături! Acestea se pot procura din orice farmacie.

Click! spune:

Bătăturile apar mai des la persoanele cu degetele de la picioare curbate sau care au degetul mare îndoit spre interior, cu aspect triunghiular al piciorului.