Nutri┼úionist cunoscut a dezv─âluit care sunt regulile de alimenta┼úie de la care nu se abate. ÔÇŁDe 30 de ani m─ân├ónc la cin─âÔÇŽÔÇŁ

1 salmon dish food meal 46239 jpg jpeg

Unul dintre cei mai cunoscu┼úi nutri┼úioni┼čti din Rom├ónia, pre┼čedintele Federa┼úiei Rom├óne de Diabet, Nutri┼úie ┼či Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae H├óncu, a dezv─âluit ce ├«nseamn─â pentru el un stil de via┼ú─â s─ân─âtos.

Medicul se declar─â un mare amator de salate, de fructe dar admite c─â nu-┼či refuz─â nici un vin bun. 

ÔÇ×├Äntotdeuana urmez eu ├«nsumi sfaturile pe care le dau. Sportul ocup─â un loc important ├«n via┼úa mea. Am f─âcut sport de performan┼ú─â p├ón─â la 27 de ani, dup─â ce m-am l─âsat am continuat s─â fac sport. Pe la 40 de ani m-am apucat de jogging ┼či alergem zilnic ├«ntre 3 ┼či 5 km, dup─â care am ├«nlocuit alergatul cu mersul pe jos ├«n ritm alert, aproape zilnic, ┼či cu ├«notul, de c├óteva ori pe s─âpt─âm├ón─â. ├Än plus, nu exist─â diminea┼ú─â ├«n care s─â nu fac gimanstic─â acas─â (streching 10-15 min ┼či c├óteodat─â fac ┼či execi┼úii cu haltere u┼čoare).

A doua component─â a stilului meu de via┼ú─â este somnul. ├Ämi ├«ncep activitatea trezindu-m─â la ora 5,30 ┼či niciodat─â nu m─â culc seara mai t├órziu de 10,30. ┼×i a treia component─â, poate cea mai important─â, e alimenta┼úia. Micul dejun, de la care niciodat─â nu m─â abat este format obligatoriu din iaurt ┼či fulgi. Pe la 10,30-11 iau o gustare format─â dintr-un baton din prune uscate, scor┼úi┼čoar─â, alune sau nuci. Pr├ónzul ├«l iau ├«n jur de 2-2,30 c├ónd m─ân├ónc un singur fel de m├óncare: legume asortate cu aproximativ 150 grame de pe┼čte sau carne de pas─âre. Carnea de porc ┼či de vit─â nu exist─â ├«n alimenta┼úia mea. Dup─â mas─â m─ân├ónc un fruct, iar seara, de 30 de ani, m─ân├ónc salate.

Consum un bol mare de salat─â din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varz─â alb─â proasp─ât─â, ro┼čii, castrave┼úi, ardei, ceap─â, usturoi ┼či maximum 2 linguri de ulei, niciodat─â sosuri.

├Än func┼úie de consumul energetic din ziua respectiv─â, mai m─ân├ónc uneori 1-2 felii de p├óine integral─â asociate cu ┼čunc─â de pui sau de curcan, piept de pui g─âtit ├«n cas─â sau somon pe care ├«l consum de 2-3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, fie g─âtit, fie afumat.

S├ómb─âta ┼či duminica, la mic dejun, am o omlet─â alb─â format─â din 3-4 albu┼čuri de ou foarte bine pr─âjite pe teflon f─âr─â ulei, ├«n care nu mai adaug nimic. De ani de zile toate m├ónc─ârurile mele sunt foarte s─ârace ├«n sare.

Zilnic, m─ân├ónc 3-4 fructe, dup─â mas─â ┼či seara dup─â cin─â, ┼či 3-4 pahare de vin pe s─âpt─âm├ón─â numai dup─â ce am m├óncat.ÔÇŁ a povestit medicul.