Mihaela Bilic spune cât de gravă este înfometarea pentru organism

1 2 jpg jpeg

Aşadar primele 3-4 kg slăbite spectaculos la începutul oricărei diete nu sunt din grăsime, ci din muşchi.

”Nimic nu e mai rapid şi mai uşor de modelat precum muşchii, în funcţie de efortul la care o supunem (sau nu!) masa musculară creşte spectaculos sau se atrofiază, se topeşte precum îngheţata uitată la soare. Jumătate din greutatea totală a organismului e reprezentată de muşchi care, pe lângă rolul de susţinere şi de mişcare, reprezintă sursa cea mai importantă de proteine a corpului, proteine care pot fi transformate rapid în energie în condiţii de lipsa a aportului alimentar.

Trebuie ştiut şi înţeles faptul că înfometarea sau cura de slăbire are impact în primul rând asupra masei musculare şi abia apoi asupra depozitelor de grăsime. Volumul muşchilor este în legătură directă nu numai cu activitatea fizică pe care o desfăşurăm, ci şi cu variaţiile în alimentaţie.

Capacitatea de remodelare a muşchilor este imensă, ei sunt cei care reacţioneaza primii la orice schimbare a stilului de viaţă. Sunt suficiente câteva saptamâni de mers la sală intensiv şi muşchii cresc, se umflă, dar se şi topesc la fel de repede după câteva zile de repaus. Cel mai mare muşchi al corpului, cvadricepsul femural (coapsă) pierde 60% din volum după 10 zile de imobilizare în gips.

După 24-48 ore de post negru sau dietă proteică, înainte de a fi ars un singur gram de grăsime de rezervă, supravieţuirea este asigurată exclusiv prin arderea proteinelor din muşchi pentru că aminoacizii pot fi descompuşi rapid în dioxid de carbon, apă şi energie. Proteoliza (arderea proteinelor) se opreşte după 5-6 zile de regim sever, când se activează în sfârsit lipoliză (arderea grăsimilor).

Deci primele 3-4 kg slăbite spectaculos la începutul oricărei diete nici măcar nu sunt grăsime, ci muşchi. Soluţia? Mulţumiţi-vă cu o scădere în greutate mai lentă, apelaţi la cure de slăbire mai puţin drastice, nu eliminaţi definitiv carbohidraţii din dietă şi găsiţi o formă de mişcare care să va placă. Pentru că de mişcare avem nevoie în fiecare zi din viaţa noastră, şi nu pentru a slăbi, ci pentru a menţine în formă şi în bună funcţionare acest capital preţios care este masa musculară. Muşchii înseamnă vitalitate, forţă, frumuseţe, tinereţe. Şi dacă nu avem grijă să-i folosim se topesc treptat, iar locul lor este luat inevitabil de grăsime” a scris medicul pe pagina sa de Facebook.