Dietele care îţi pun în pericol sănătatea

1 2 jpg jpeg

Dieta Dukan

O diet─â cu multe reguli - aceasta este p─ârerea speciali┼čtilor ├«n nutri┼úie despre regimul Dukan. Aceast─â cur─â se bazeaz─â pe consumul de proteine ┼či pe un aport foarte sc─âzut de carbohidra┼úi. Dieta duce la o pierdere rapid─â ├«n greutate, ├«ns─â nu e sigur─â din punct de vedere medical.

Membrii Asocia┼úiei Dieteticienilor Britanici au descris-o ca fiind ÔÇ×confuz─â, consumatoare de timp, foarte rigid─âÔÇť. Printre efectele sale secundare se num─âr─â constipa┼úia, apari┼úia respira┼úiei ur├ót mirositoare, dar ┼či lipsa de energie. De aceea, c├ónt─âre┼čte bine lucrurile dac─â te decizi s─â ┼úii aceast─â diet─â.

Dieta f─âr─â gluten

Un regim alimentar bazat exclusiv pe alimente care nu conţin gluten, adică pâine, cereale, paste, nu este indicat dacă vrei să scapi de kilogramele în plus.

Este recomandat doar persoanelor care au intolean┼ú─â la aceast─â protein─â alimentar─â. Glutenul ÔÇ×nu are leg─âtur─â cu pierderea ├«n greutateÔÇť spune Mary Hartley, medic nutri┼úionist american.

Nutri┼úioni┼čtii sus┼úin c─â persoanele care exclud glutenul din alimenta┼úie au tendin┼úe s─â se ├«ngra┼če, fiindc─â m─ân├ónc─â alimente din comer┼ú care nu con┼úin aceast─â protein─â, ├«ns─â sunt bogate ├«n zah─âr, conservan┼úi, gr─âsimi nes─ân─âtoase sau bogate ├«n calorii.

Nici dietele bazate exclusiv pe m├óncare crud─â nu sunt recomandate de c─âtre speciali┼čtii ├«n nutri┼úie.

Dieta Paleo

Este una dintre cele mai periculoase diete, potrivit unei analize a mai multor experţi americani în nutriţie, publicate în US News & World Report.

Regimul se bazeaz─â pe alimenta┼úia oamenilor din Paleolitic, care consumau mult─â carne ro┼čie, pe┼čte ┼či plante s─âlbatice. Nu include ├«ns─â consumul de fasole, maz─âre, cartofi, cereale, lactate ┼či m├ónc─âruri procesate.

Potrivit lui Heather Mangieri, medic nutri┼úionist american, o mare problem─â a acestei diete este faptul c─â este dificil ca organismul s─â-┼či asigure un nivel optim de calciu ┼či vitamina D, din cauza lipsei cerealelor ┼či a lactatelor. Totodat─â, cei care urmeaz─â aceast─â cur─â ├«┼či priveaz─â organismul ┼či de fibre ┼či minerale, precum magneziu ┼či fosfor.