Dietele care îţi pun în pericol sănătatea

1 2 jpg jpeg

Dieta Dukan

O dietă cu multe reguli - aceasta este părerea specialiştilor în nutriţie despre regimul Dukan. Această cură se bazează pe consumul de proteine şi pe un aport foarte scăzut de carbohidraţi. Dieta duce la o pierdere rapidă în greutate, însă nu e sigură din punct de vedere medical.

Membrii Asociaţiei Dieteticienilor Britanici au descris-o ca fiind „confuză, consumatoare de timp, foarte rigidă“. Printre efectele sale secundare se numără constipaţia, apariţia respiraţiei urât mirositoare, dar şi lipsa de energie. De aceea, cântăreşte bine lucrurile dacă te decizi să ţii această dietă.

Dieta fără gluten

Un regim alimentar bazat exclusiv pe alimente care nu conţin gluten, adică pâine, cereale, paste, nu este indicat dacă vrei să scapi de kilogramele în plus.

Este recomandat doar persoanelor care au intoleanţă la această proteină alimentară. Glutenul „nu are legătură cu pierderea în greutate“ spune Mary Hartley, medic nutriţionist american.

Nutriţioniştii susţin că persoanele care exclud glutenul din alimentaţie au tendinţe să se îngraşe, fiindcă mănâncă alimente din comerţ care nu conţin această proteină, însă sunt bogate în zahăr, conservanţi, grăsimi nesănătoase sau bogate în calorii.

Nici dietele bazate exclusiv pe mâncare crudă nu sunt recomandate de către specialiştii în nutriţie.

Dieta Paleo

Este una dintre cele mai periculoase diete, potrivit unei analize a mai multor experţi americani în nutriţie, publicate în US News & World Report.

Regimul se bazează pe alimentaţia oamenilor din Paleolitic, care consumau multă carne roşie, peşte şi plante sălbatice. Nu include însă consumul de fasole, mazăre, cartofi, cereale, lactate şi mâncăruri procesate.

Potrivit lui Heather Mangieri, medic nutriţionist american, o mare problemă a acestei diete este faptul că este dificil ca organismul să-şi asigure un nivel optim de calciu şi vitamina D, din cauza lipsei cerealelor şi a lactatelor. Totodată, cei care urmează această cură îşi privează organismul şi de fibre şi minerale, precum magneziu şi fosfor.