Dieta vegetarian─â cre┼čte riscul de accident vascular cerebral

1 2 jpg jpeg

Dietele vegan─â ┼či vegetarian─â sunt asociate unui risc redus de boli cardiovasculare, ├«ns─â ar putea cre┼čte posibilitatea declan┼č─ârii unui accident vascular cerebral, conform unui studiu efectuat ├«n Marea Britanie pe parcursul a 18 ani ┼či publicat recent.

Persoanele care au adoptat dietele vegan─â ┼či vegetarian─â prezint─â o reducere cu 22% a riscului de boli de inim─â ├«n compara┼úie cu cele care consum─â carne, potrivit unei cercet─âri realizat─â la Universitatea Oxford. De asemenea, persoanele care m─ân├ónc─â pe┼čte, dar nu ┼či alte tipuri de carne (diet─â pesco-vegetarian─â) au un risc de afec┼úiuni cardiovasculare redus cu 13% ├«n fa┼ú─â de cele care consum─â carne. ├Äns─â, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â vegetarienii ┼či veganii prezint─â un risc de cinci ori mai ridicat de accidente vasculare cerebrale ├«n compara┼úie cu persoanele care consum─â carne, cauza fiind reprezentat─â par┼úial de un aport insuficient de vitamine. Cercetarea, publicat─â ├«n British Medical Journal (BMJ) ┼či citat─â de Agerpres, a analizat date de la 48.188 de persoane care nu aveau ├«n antecedentele medicale boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale la ├«nceputul studiului. Grupul a fost ├«mp─âr┼úit ├«n consumatori de carne (24.428 de persoane), consumatori de pe┼čte dar nu ┼či alte tipuri de carne (7.506 persoane) ┼či vegetarieni (16.254 persoane). De-a lungul unei perioade de 18 ani, ├«n total au fost ├«nregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace ischemice ┼či 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral. Dup─â ajustarea factorilor ce ar fi putut influen┼úa rezultatele, cercet─âtorii au concluzionat c─â persoanele pesco-vegetariene au prezentat o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare ├«n compara┼úie cu cele care consumau carne, ├«n timp ce vegetarienii ┼či veganii ├«nregistrau o reducere cu 22% a acestui risc. ''Am observat procente mai sc─âzute ale bolilor cardiace ischemice la persoanele consumatoare de pe┼čte ┼či la vegetarieni ├«n compara┼úie cu cele care consumau carne, ceea ce pare s─â se datoreze cel pu┼úin par┼úial unui index de mas─â corporal─â mai sc─âzut ┼či a inciden┼úei mai mici a tensiunii arteriale ridicate, nivelului m─ârit al colesterolului ┼či diabetului'', au notat cercet─âtorii. Studiul a identificat, ├«ns─â, o cre┼čtere cu 20% a riscului de accident vascular cerebral la vegetarieni ┼či vegani ├«n compara┼úie cu persoanele care consum─â carne. Motivul, potrivit oamenilor de ┼čtiin┼ú─â, ar fi reprezentat de nivelurile mai sc─âzute ale vitaminelor ├«n r├óndul vegetarienilor ┼či veganilor cuprin┼či ├«n studiu. ''Vegetarienii ┼či veganii (din studiu) prezint─â niveluri mai sc─âzute ale mai multor substan┼úe nutritive (de exemplu, vitamina B12, vitamina D, aminoacizi esen┼úiali ┼či acizi gra┼či polinesatura┼úi n-3), iar diferen┼úele observate la unii dintre ace┼čti factori nutritivi ar putea contribui la aceste asocia┼úii'', se arat─â ├«n concluziile studiului. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â, care au precizat c─â este nevoie de studii suplimentare ├«n acest sens, au indicat c─â nivelurile reduse ale colesterolului total ├«n r├óndul vegetarienilor ┼či veganilor ar juca de asemenea un rol. ''Dietele vegetarian─â ┼či vegan─â au devenit din ce ├«n ce mai populare ├«n ultimii ani, par┼úial datorit─â beneficiilor percepute ale acestora, dar ┼či preocup─ârilor cu privire la mediu ┼či bun─âstarea animalelor'', au notat cercet─âtorii.