Dieta cu care îţi normalizezi tensiunea arterială

1 2 jpg jpeg

Evită să începi dieta brusc!

Dieta DASH, promovată de Institutul Naţional de Sănătate din SUA, este utilă pentru a preveni şi a controla hipertensiunea arterială. Este, de asemenea, recomandată de reprezentanţii Departamentului American pentru Agricultură. Dacă vrei să o urmezi, nu o începe brusc, căci organismul tău are nevoie de o perioadă de adaptare.

Îţi reduce şi colesterolul rău

Regimul DASH reduce nivelul colesterolului „rău“ şi „topeşte“ grăsimile cu uşurinţă. Totodată, această dietă e de ajutor în prevenirea şi tratarea litiazei renale.

La studiu au luat parte 41 de persoane care au urmat timp de opt săptămâni atât dieta DASH, cât şi una săracă în oxalaţi de calciu, cei care favorizează apariţia formaţiunilor la nivelul rinichilor.

Oamenii de ştiinţă au observat că participanţii care au urmat regimul DASH aveau un risc cu 35% mai redus de a dezvolta pietre la rinichi, spre deosebire de celălalt grup unde riscul scădea doar cu 14%.

Te ajută să obţii rezultate bune dacă vrei să slăbeşti

Eficacitatea dietei DASH în ceea ce priveşte pierderea în greutate a fost confirmată de mai multe cercetări în domeniu. La unele persoane s-au văzut pierderi în greutate de aproximativ 5 kg în 18 luni, în timp ce la altele cel puţin 9,5 kilograme în 4 luni. Ca şi în orice dieta, scăderea greutăţii depinde de vârstă, de nivelul de activitate fizică, dar şi de metabolismul fiecăruia. Ceea ce este important este faptul că acest regim este unul sănătos, care nu este drastic şi care nu are urmări neplăcute asupra sănătăţii.

În ce constă dieta

Acest regim recomandă consumul a 1 600 kcal zilnic pentru femeile care doresc să piardă repede kilogramele nedorite şi să reduci tensiunea arterială, 2 000 kcal pentru femeile care îşi doresc doar să regleze nivelul tensiunii şi pentru bărbaţii care vor să slăbească şi 2 600 kcal pentru bărbaţii care suferă de hipertensiune arterială. Se bazează pe brânzeturi slabe, cereale integrale, seminţe, fructe şi legume uscate, legume, fructe.