Dieta corectă pentru a preveni şi trata bolile renale

1 2 jpg jpeg

Cele mai multe toxine sunt aduse în corp prin alimentaţie. Iar cu cât avem mai multe toxine în organism, cu atât rinichii vor fi mai solicitaţi. Pentru a preveni şi trata bolile de rinichi, adoptă o alimentaţie echilibrată, cu cât mai puţine produse procesate, cu aditivi sau conservanţi.

Este bine să fie incluse în dietă fructele şi legumele proaspete, carnea slabă, uleiul de măsline. Printre fructele şi legumele cu efect protector asupra rinichilor se numără: merele, strugurii, perele, mandarinele, pepenele, ananasul, castraveţii, morcovul, pătrunjelul, salata verde şi ridichile.

Ai grijă la consumul de sare!

Buna funcţionare a rinichilor este perturbată de excesul de sare, care duce la apariţia hipertensiunii, factor de risc pentru bolile renale. Pentru echilibrul lichidelor din corp, este important să existe un raport optim între sărurile minerale (sodiu şi potasiu). Când consumăm prea multă sare, creştem nivelul de sodiu din corp, perturbând acest echilibru. Astfel, există tendinţa de a reţine apă în corp, care se manifestă prin apariţie edemelor (umflături mai ales la nivelul picioarelor).

Asociaţia Cardiologilor Americani recomandăîntre 3-6 g de sare pe zi.Cei mai mulţi dintre noi depăşesc însă această cantitate, uneori fără să-şi dea seama. Unul dintre motive este conţinutul ascuns de sare din alimente precum preparatele din carne (mezeluri, conserve), sosuri din comerţ (ketchup), murături şi snackuri (chipsuri).

Dacă ai probleme cu rinichii...

√ ... adoptă o dietă săracă în sare sau chiar elimin-o dacă ai insuficienţă renală. Pentru a da gust mâncărurilor, foloseşte în loc de sare suc de lămâie şi condimente (mărar, leuştean, tarhon, chimen);

√ ... în boala cronică de rinichi sau în insuficienţa renală sunt de evitat produsele cu un conţinut ridicat de sodiu (măsline, brânză sărată, mezeluri, produse de tip fast-food);

√ ... dieta celor cu insuficienţă renală trebuie să fie săracă în potasiu;

√ ... limitează aportul de proteine; în exces, acestea suprasolicită rinichii;

√ ... cantitatea de apă care trebuie consumată de cei cu insuficienţă renală trebuie adaptată în funcţie de câtă urină este eliminată în 24 de ore (recomandările sunt făcute de medic).

BINE DE ŞTIUT

· Nu consuma lactate în exces, mai ales brânzeturi. Sunt sursă importantă de calciu, iar un nivel crescut al acestui mineral poate determina apariţia calculilor renali.

· Ţine cont de reziduul sec de pe eticheta apei minerale. Reziduul sec reprezintă cantitatea totală de săruri minerale (sodiu, magneziu, potasiu, calciu) care rămân după fierberea apei la 180 ºC. Cu cât reziduul sec este mai mare, cu atât o apă e mai bogată în săruri minerale.

· Regimul sărac în proteine este benefic atât în tratarea, cât şi în prevenirea bolilor renale.

Întreabă medicul

„Ce analize trebuie făcute pentru a afla dacă am probleme cu rinichii?“

Răspunde dr. Garofiţa Nicolae, medic de familie

Printre analizele uzuale, se numără: hemoleucograma, VSH, PCR, ASLO, glicemie, uree, creatinina, ionograma, acidul uric, profilul lipidic, sumarul de urină, urocultura, ecografia abdominală. În funcţie de simptomatologie, de datele pe care le obţinem la examenul clinic, analizele uzuale şi la ecografie, sunt alte investigaţii specifice diferitelor tipuri de afecţiuni renale (radiografie abdominală, urografie, uro CT abdominal, proteinurie, creatinină urinară, rata filtrării glomerulare, ionograma urinară etc.).