Dieta bazată pe fructe, legume şi lactate

1 2 jpg jpeg

Dieta DASH ocupă primul loc al topului celor mai bune diete în 2015, efectuat de U.S. News & World Report. În topul realizat de experţii americani, dieta Dash ocupă locul fruntaş, fiind înaintea unora dintre cele mai populare diete din toată lumea, regimul de slăbit Atkins, South Beach sau dieta mediteraneană.

Este al doilea an consecutiv când dieta Dash iese pe primul loc în clasamentul cu cele mai eficiente regimuri de slăbire, efectuat de

Iată în ce constă dieta bazată pe fructe, legume şi lactate!

Dieta bazată pe fructe, legume şi lactate - dieta DASH, recomandată hipertensivilor

Dieta DASH s-a dovedit a fi cea mai eficientă şi cea mai sănătoasă dintre toate. Pe lângă scăderea presiunii arteriale, regimul DASH reduce nivelul colesterolului „rău“ şi „topeşte“ grăsimile cu uşurinţă. Astfel, previne apariţia unor boli ale inimii, cât şi a diabetului, dar este eficient şi pentru persoanele care vor să slăbească. Acest regim promite că scade tensiunea arterială în 14 zile.

Dieta bazată pe fructe, legume şi lactate - dieta DASH, de ajutor în litiaza renală

Totodată, această dietă e de ajutor în prevenirea şi tratarea litiazei renale, potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American al Afecţiunilor Renale.

La studiu au participat 41 de persoane care au urmat timp de opt săptămâni atât dieta DASH, cât şi una săracă în oxalaţi de calciu, cei care favorizează apariţia formaţiunilor la nivelul rinichilor.

La finalul studiului, specialiştii au observat că participanţii care au urmat dieta DASH aveau un risc cu 35% mai redus de a dezvolta pietre la rinichi, spre deosebire de celălalt grup unde riscul scădea doar cu un părocent de 14%.

Dieta bazată pe fructe, legume şi lactate - ce trebuie să mănânci în dieta Dash

În cadrul dietei se consumă în principal alimente bogate în potasiu: banane, portocale, pepene şi kiwi, dar şi cartofi, evident, altfel de cât prăjiţi, carne salbă, peste gras, nuci şi seminţe.

Pentru rezultate optime dieta recomandă două porţii de cereale integrale pe zi (o porţie având 125 grame), 4-5 porţii de fructe (o porţie constând dintr-un fruct întreg, sau 100 de grame de fruct, dacă este vorba despre pepene sau alte fructe mari, sau 200 de mililitri de suc proaspăt de fructe) şi legume diferite (o porţie având 100-150 de grame de legume crude, preparate la aburi sau la cuptor), şi trei produse lactate în fiecare zi (o porţie reprezentând 100 de grame de iaurt, o cană cu lapte sau 50 de grame de brânză). Dieta impune o singură porţie de carne pe zi (pui, vacă sau peşte), de maxim 100 de grame şi reducerea la minimum a grăsimilor animale şi vegetale la strict două linguri cu ulei pe zi şi 15 grame de grăsimi animale. Aportul de grăsimi esenţiale vine din consumul de nuci şi alte seminţe, încurajat de dietă.

Dash limitează dulciurile, la cinci porţii pe săptămână, de maxim 100 de grame fiecare, şi reduce consumul de sare la minimum posibil. În loc de sare este recomandat să abuzezi de plante aromate, piper, usturoi şi suc de lămâie.

Sunt total contraindicate conservele sau oricare alte produse care au aditivi şi exces de sodiu. Dieta este uşor de pus în practică şi este recomandată fără restricţii în ceea ce priveşte vârsta, fiind foarte indicată adolescenţilor şi tinerilor supraponderali.