Cura cu fructe de pădure, protecţie pentru sănătate

2 jpg jpeg

Antioxidanţii, protecţie împotriva radicalilor liberi

Surse bogate de antioxidanţi, fructele de pădure sunt cele care pot neutraliza efectele negative ale radicalilor liberi din mediu (fumul de ţigară, aerul poluat, praf, razele soarelui etc.), stopând în acelaşi timp şi procesul de oxidare şi de degenerare a celulor din organism. Studiile în domeniu realizate de-a lungul timpului au arătat că antioxidanţii din alimentaţie pot inactiva efectele radicalilor liberi şi pot preveni instalarea timpurie a procesului de îmbătrânire a organismului. Astfel, antioxidanţii sunt cei care ajută la protejarea celulor organismului, dar şi care previn apariţia mai multor afecţiuni (bolile cardiovasculare, diabet, slăbirea sistemului imunitar), printre care şi unele tipuri de cancer.

Vitaminele şi mineralele din antioxidanţi

Substanţele antioxidante conţin o cantitate mare de betacaroten (pepene galben, piersici, cireşe, morcovi, roşii, spanac, broccoli, măceşe), luteină (spanac, varză), seleniu (fructe de mare, macrou, ton, muştar, ficat de viţel) şi vitamina A (usturoi, roşii, ceapă, gălbenuş de ou, coacăze). Pe lângă acestea, vitamina C (cătina, măceşele, coacăze, pătrunjelu, kiwi) şi E (uleiuri din floarea soarelui, soia, măsline, porumb) din legume şi fructe întregesc puterea substanţelor antioxidante. Împreună, aceste vitamine şi minerale pot neutraliza radicali liberi şi pot opri efectele lor nocive.

Fructele de pădure, sursă principală de antioxidanţi

Pentru a analiza puterea antioxidanţilor, cercetătorii de la Institutul Naţional al Îmbătrânirii din Bethesda, SUA, au dezvoltat metoda „Oxygen Radical Absorbance Capacity“ pentru a vedea puterea substanţelor antioxidante în plasma din sânge. Astfel, ei au observat că cele mai multe beneficii le aduc în acest sens fructele de pădure: afinele, murele, căpşunile, zmeura. Specialiştii au mai observat că substanţele antioxidante din fructele de pădure neutralizează în special nitrozaminele, compuşi cancerigeni care se formează în tractul digestiv în urma acumulării de nitriţi şi nitraţi din alimente şi băuturi. Aceşti compuşi mai pot fi asimilaţi şi din produsele alimentare care conţin conservanţi.

Cura cu fructe de pădure, câte o porţie pe zi

Pentru mai multă protecţie împotriva radicalilor liberi, specialiştii recomandă consumul unei porţii de fructe de pădure pe zi pe perioada verii. Consumate ca atare, fie sub formă de salate, fructele de pădure aduc aceleaşi beneficii. Şi pentru a profita un timp îndelungat de substanţele antioxidante, specialiştii în nutriţie recomandă congelarea şi folosirea lor şi pe perioada toamnei şi a iernii. La congelator, fructele le pădure pot fi puse proaspete, fie sub formă de şerbet pe care îl prepari din fructe şi miere de albine amestecate în blender. Astfel, te poţi bucura de gustul şi de beneficiile fructelor şi în octombrie-noiembrie, când ele nu se mai găsesc pe piaţă, fie se găsesc la preţuri mari.