Cum slăbeşti la 30, 40 şi 50 de ani

La 30 de ani Ştii bine care-s principiile care stau la baza unei alimentaţii echilibrate, prietenoasă cu silueta, dar întâmpini uneori greutăţi să le transpui în practică. Este totuşi posibil să împaci limitările impuse de o viaţă activă cu dieta potrivită. Iată ce trebuie să faci:
- Planifică din timp ce vei mânca la micul dejun, la prânz şi la cină.
- Nu elimina din dietă feculenţii –cerealele, orezul, secara, fasolea lintea, cartofii, pâinea, pastele făinoase. Nu exclude nici grăsimile, acestea fiind sursă de acizi graşi nesaturaţi şi vitamine A şi D
- Dormi bine, fă mişcare ori de câte ori ai ocazia
- Menţine-te tot timpul în limita a 1500 de calorii pe zi. Află mai jos care sunt porţiile permise şi în ce fel să le combini pe parcursul zilei. Ai două variante de meniu zilnic, pe care le poţi alterna, pentru a echilibra aportul de vitamine şi substanţe nutritive.
Carne, peşte, ouă şi soia
1 porţie = 100 g carne de vită, de miel, de curcan, de pui = 120 g peşte = 2 ouă = 70 peşte afumat = 80 g jambon fiert = 100 g macrou sau sardine din conservă, scurse = 125 g brânză tofu
Cereale
1 porţie = 50 g paste, orez, legume uscate, mălai = 2 cartofi (150 g) = 60 g pâine = 35 g fulgi de cereale
Lactate
1 porţie = un iaurt mare = 100 g brânză de vaci dulce = 30 g telemea
Grăsimi
1 porţie = 1 linguriţe ulei de măsline = 12,5 g unt = 25 g unt degresat = 30 g smântână
Fructe
1 porţie = 2 kiwi = 2 piersici mici = 15 căpşuni = 2 mandarine = 1 portocală = 1 pară/măr = 1 pomelo = 15 boabe de strugure = ½ banană = 4 prune = 2 smochine uscate
Mic dejun: Ceai, cafea, infuzie de plante fără zahăr + 60 g pâine din cereale integrale (de tărâţe) + 10 g unt + 2 linguriţe gem de fructe + 1 produs lactat + 1 fruct
Prânz: 1 porţie de carne, peşte sau ouă + 1 porţie ulei de măsline + 1 farfurie cu legume crude sau preparate + 1 porţie de feculenţi + 1 produs lactat + 1 fruct
Cină: ½ porţie carne, peşte sau ouă + 1 porţie ulei de măsline + 2/3 porţie feculenţi + 1 produs lactat + 1 fruct
Poţi completa meniul cu 2 gustări, dimineaţa şi după amiaza, alcătuite dintr-un produs lactat şi/sau un fruct.
Mic dejun: ceai, cafea, neîndulcite + 60 pâine integrală + 10 g unt + 2 linguriţe dulceaţă + 1 iaurt natur sau 100 g brânză de vaci dulce + 1 fruct
Prânz: 100 g carne sau peşte, sau 2 ouă, sau 2 felii de jambon + 2 linguriţe ulei de măsline + 200-300 g legume crude sau gătite + 150 g feculenţi (paste, orez) + 1 iaurt natur sau 100 g brânză de vaci + 1 fruct
Cina: 50 g carne sau 60 g peşte sau 1 ou sau o felie de jambon + 2 linguriţe ulei de măsline + 100 feculenţi sau 40 g pâine + 1 iaurt natur sau 100 g brânză de vaci sau 30 g telemea + 1 fruct