Cum să slăbeşti fără regim

1 2 jpg jpeg

Poţi reuşi cu adevărat să slăbeşti respectând două condiţii: să faci câteva schimbări în dietă şi să faci mişcare. În ceea ce priveşte alimentaţia, va trebui să reduci aportul caloric, în acest sens fiind nevoie de limitarea grăsimilor şi a dulciurilor.

Este bine să ai aşteptări realiste. Slăbitul rapid nu este deloc o soluţie, întrucât este urmat mai mereu de acumularea de kilograme. Mai sănătos este să slăbeşti 2-3 kilograme pe lună. Dacă ai exces de kilograme sau obezitate, iar slăbitul este necesar (şi) din motive de sănătate, stabileşte-ţi dieta cu un nutriţionist, care îţi va face recomandări ţinând cont de eventualele boli sau dezechilibre pe care le ai.

Iată câteva sfaturi de care este bine să ţii cont!

Nu sări peste micul dejun, la care poţi consuma, de pildă, lapte sau iaurt degresat cu cereale integrale.

La cină, care nu trebuie să fie luată după ora 18:00, sunt de preferat legumele şi proteine slabe (peşte, carne de pui). Nu se vor consuma glucide seara, pentru că există probabilitatea să se transforme în grăsime.

Între mese, consumă un fruct sau un iaurt.

Sunt de preferat variantele integrale, de pildă, în cazul pâinii, pentru că induc mai repede senzaţia de saţietate graţie fibrelor conţinute.

Elimină din alimentaţie băuturile carbogazoase, produsele de patiserie şi pe cele de tipfast-foodşi sosurile grele.

Mănâncă legume sub orice formă. Înafara faptului că au puţine calorii, furnizează organismului vitamine şi minerale.

Pentru prepararea hranei, alege variantele sănătoase: fierbere, aburi, cuptor/rotisor.

Sunt de preferat iaurtul şi brânza degresată în locul caşcavalului şi a brânzei topite, care au mai multe calorii.

Ţine cont de numărul de calorii al alimentelor. Dacă vei scădea 500 de kcalorii din dieta zilnică, poţi slăbi aproape 1 kilogram într-o săptămână.

Sfat

Nu te lăsa amăgit de suplimentele de slăbit! Acestea nu pot înlocui o alimentaţie echilibrată şi, în plus, pot avea efecte secundare neplăcute.

Atenţie la produsele light!

Există convingerea că produsele light sunt mai dietetice. În această categorie intră alimentele în care zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali şi cele în care au fost eliminate grăsimile. Dar astfel de produse pot fi mai calorice şi pot conţine grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate, care sunt mai periculoase pentru sănătate decât cele de origine animală. Îndulcitorii pe care îi conţin produsele light (aspartam, zaharină) păcălesc creierul, care aşteaptă caloriile după consumul lor. Şi cum acestea nu vin, metabolismul se modifică, reţinându-se mai multe calorii din celelalte alimente. Şi astfel te poţi îngrăşamai uşor.

Asociază corect alimentele

Senzaţia de balonare pe care o ai după ce ai mâncat poate fi cauzată de asocierea incorectă a alimentelor. Pentru o bună digestie, dar şi pentru menţinerea siluetei, este bine să ai grijă la combinaţiile alimentare. De pildă, nu asocia proteinele animale cu amidonoasele la aceeaşi masă.Consumă proteinele animale alături de legume.Fructele nu trebuie consumate în timpul mesei, ci cu o oră înainte sau după aceasta, pentru a nu fermenta.Evită să mănâncidulciuri şigrăsimi la aceeaşi masă.

Alegeri isteţe dacă vrei să slăbeşti

ÎN LOC DE...

...ALEGE

pizza

bruschete cu roşii şi usturoi

băuturi carbogazoase

ceai de plante

pâine albă

pâine integrală

caşcaval

urdă

prăjitură

măr

cartofi prăjiţi

cartofi copţi

De ce nu sunt bune dietele stricte

Un regim de slăbit drastic nu este deloc o idee bună pentru sănătatea ta. Astfel, prin privarea nutriţională, pot apărea: risc de deshidratare, scăderea tensiunii arteriale, tulburări digestive, dezechilibre hormonale, căderea părului, crampe musculare. De asemenea, pot surveni carenţe de proteine, de vitamine, minerale, risc de anemie şi de osteoporoză, aritmii, dureri de cap, oboseală, afectarea puterii de concentrare, scăderea productivităţii la locul de muncă. În plus, cele mai multe astfel de regimuri sunt urmate de acumularea de kilograme în exces (aşa-numitul efect yo-yo).