Cum să controlezi nivelul colesterolului prin dietă

1 2 jpg jpeg

Alune şi seminţe

După o masă copioasă cu grăsimi, eviţi creşterea colerolului dacă la desert ai nuci, migdale, alune de pădure sau fistic.

Acestea protejează inima prin conţinutul lor de acizi graşi Omega-3 care au avantajul că stopează procesul de deteriorare a arterelor cauzat de depunerea colesterolului. Şi, pentru că organismul tău nu îi poate sintetiza singur, îi poţi procura direct din natură.

Cereale integrale

Fulgii de ovăz la micul dejun şi gustările cu legume, îndeosebi fasole, şi cu fructe pline de vitamina C menţin colesterolul la nivelul normal, adică sub 200 mg/dl.

Pentru a ajunge la acest nivel, poţi apela cu încredere la un amestec de patru pahare de suc de mere şi trei de suc de grepfrut. Dacă adaugi câteva afine, amestecul va conţine şi un alt antioxidant numit pterostilben, care se găseşte şi în struguri.

Citeşte şi: Alimente bogate în colesterol pe care trebuie să le eviţi

Soia

Dacă alegi un mic-dejun cu cereale şi lapte de soia, câştigi vitamina B, fier şi multe fibre care scad nivelul colesterolului. Nu este prea greu să-l prepari.

Îţi trebuie o cană de granule de soia pe care le laşi la înmuiat împreună cu o cană de apă timp de 12 ore. După aceea, treci totul printr-o răzătoare sau o maşină de tocat. Peste soia mărunţită, adaugi o cană de apă caldă şi amesteci pentru câteva minute, după care o strecori. Laptele obţinut îl mai pui la foc mic aproape 40 de minute, timp în care amesteci continuu.

Vin de măceşe

Două pahare mici de vin de măceşe pe zi te vor face să te simţi minunat. Îl faci astfel: laşi la macerat, timp de două săptămâni, 100 de grame de măceşe coapte şi bine spălate într-un litru de vin. După aceea, rămâne să treci vinul printr-o sită.

Hidratează-te cu ceaiuri medicinale

Păducelul, păpădia şi pătlagina sub formă de ceai te ajută şi ele să scazi colesterolul. Ceaiul de pătlagină îl prepari dintr-o lingură de frunze şi 250 ml de apă clocotită. Din 3 în 3 ore iei câte o lingură de ceai. La fel se prepară şi infuziile de păducel şi păpădie şi iei două-trei căni de ceai pe zi.