Cele mai sănătoase CURE DE SLĂBIRE

Cura cu sucuri şi crudităţi. O perioadă care poate varia între 7 zile şi câteva luni se consumă numai alimente preparate fără foc: fructe, cereale şi zarzavaturi crude sau sub formă de suc.
Se pot introduce şi cantităţi reduse de lactate. Variante speciale pentru detoxifiere: cura de mere (timp de trei zile se consumă doar mere şi suc de mere) sau cura cu struguri (timp de două săptămâni se consumă doar struguri şi suc proaspăt de struguri).
Cura de CARTOFI. Scopul ei e slăbirea în timp relativ scurt, la un aport de 1.200 kcal pe zi. Se mai pot consuma alte legume, fructe şi lactate degresate. Este uşor de ţinut. Cartofii produc saţietate la un aport caloric redus. Se consumă numai fierţi sau copţi. Este recomandată oricui, cartoful fiind un aliment foarte sănătos.
Dieta lacto-vegetariană. Se consumă fructe, legume, cereale, lapte şi ouă, cu alte cuvinte, multe glucide integrale şi fibre alimentare. Mecanismul de acţiune este detoxifierea gradată, prilej cu care este îndepărtat şi surplusul de greutate. Îmbunătăţeşte digestia şi imunitatea, ajută la vindecarea anumitor boli şi ajută la reducerea stresului.
Dieta intercalată cu crudităţi. Se consumă doar fructe, legume şi cereale crude o zi sau două pe săptămână. În restul săptămânii se adoptă o alimentaţie ovo-lacto-vegetariană, caracterizată de moderaţie.
Postul total. O zi de post pe săptămână este recomandată în orice dietă. Este bine să beţi suficientă apă, pentru o eliminare rapidă şi eficientă a toxinelor (1-2 litri). Este cea mai radicală dintre diete, mai greu de urmat la început, pentru că apar semnele dezintoxicării (ameţeli, dureri de cap, nervozitate), dar oferă o pauză binevenită pentru sistemul digestiv.
Regimul disociat. Iată principiile acestei diete: glucidele se consumă singure la o masă; proteinele se pot combina cu lipidele; fructele se mănâncă între mese; se fac pauze lungi între mese. Din păcate, dacă acest regim nu se transformă într-un mod de viaţă, efectele pe termen lung sunt îndoielnice.

Indicele de masă corporală
Indicele de masă corporală se calculază împărţind greutatea la înălţimea la pătrat.
Limite normale 18,5-24,9 Supragreutate 25-29,9 Obezitate gr.I 30-34,9 Obezitate gr. II 35-39,9 Obezitate gr. III mai mult de 40
Riscul de boli de inimă în funcţie de talie
Dimensiunea taliei este dependentă de depunerea de grăsime abdominală, respectiv de grăsimea depusă în jurul organelor interne. Dacă inima este „sufocată” de un strat gros de grăsime, riscul de boli cardio-vasculare este foarte mare.
Risc scăzut
sub 94 cm
sub 80 cm
Risc probabil
94-101cm
80-87 cm
Risc sigur
peste 102 cm
peste 88 cm