Cele mai periculoase diete

1 2 jpg jpeg

Societatea modernă este o societate, în care mai presus de toate trebuie să arăţi bine. Femei şi bărbaţi din întreaga lume se luptă să fie arătoşi, plăcuţi de oricine, zvelţi şi cât mai frumoşi. Aceştia ajung să recurgă de multe ori la diete periculoase ce le pot pune echilibrul organismului în pericol. Nutriţionişti din toată lumea, inclusiv din România ne atenţionează să slăbim cu cap.

Cele mai periculoase diete - Dieta Dukan

Cea mai controversată dietă de slăbit rapid este cea a lui Pierre Dukan, care are la bază reducerea foarte drastică a carbohidraţilor, o sursă importantă de energie de care avem nevoie zilnic. Francezul a fost acuzat că nu respectă principiile alimentare de bază şi că ar i-ar fi prescris unei paciente un medicament pentru diabeticii supraponderali, care în timp a dus la decesul câtorva sute de persoane. Cu siguranţă ceva este putred la mijloc, căci se ştie că slăbitul sănătos nu este un lucru uşor şi de aceea multă lume preferă o dietă simplă şi rapidă. De aceea dieta Dukan, printre cele mai periculoase diete, s-a bucurat de un aşa mare succes, căci efectele se cunosc imediat. Dar cât de bine este să ai efecte atât de rapide ne spune Ordinul Medicilor din Franţa, care l-a exclus pe Dukan în octombrie 2013. Printre efectele negative ale acestei diete periculoase amintim oboseala, migrenele, lipsa de energie, probleme renale şi de colon (de altfel dieta spune de la început că vor apărea probleme de constipaţie), dereglări ale menstruaţiei. Nutriţionişti de renume, cum este Mihaela Bilic, atenţionează în privinţa acestei diete. A declarat în nenumărate rânduri că dieta care face furori la Hollywood este o minciună, este o dietă banală prin care inventatorul ei nu face decât să încurajeze consumul excesiv de proteine. Scoaterea legumelor şi fructelor din alimentaţie este o prostie, iar încurajarea exceselor nu poate fi decât semn că se va produce un dezechilibru mare. Este o dietă periculoasă şi pentru că cei mai mulţi după ce slăbesc rapid au tendinţa să se îngraşe de două ori mai mult. Alimentaţia formată numai din proteine dă ameţeli, pentru că creierul funcţionează numai cu glucide, ne mai spune nutriţionistul vedetelor. De asemenea trebuie să fim atenţi pentru că aciditatea produsă în organism de consumul mare de proteine intensifică procesul de îmbătrânire. Alte păreri despre această dietă susţin că nu ne putem hrăni o viaţă întreagă numai cu carne, lactate şi alte produse animale, pentru că în timp pot apărea boli degenerative şi chiar autoimune. De asemenea ficatul şi rinichii pot fi afectaţi, pentru că excesul de amoniac din organism îi va super solicita. Dieta Dukan este încadrată printre cele mai periculoase diete şi pentru că încurajează consumul de lactate degresate, iar organismul rămâne astfel fără vitamine vitale (A, D3,K2) pentru o funcţionare bună a sistemului imunitar şi mineralizarea oaselor. Pentru cei care îşi doresc cu orice preţ să slăbească rapid trebuie să ştie că nutriţioniştii ne spun că slăbitul rapid este o iluzie, este aberant să credem că putem slăbi rapid, mult şi sănătos. Oamenii iau în greutate în timp, nu într-o săptămână, iar revenirea la un echilibru este un întreg proces, prin care trebuie să îţi revii la kilogramele benefice corpului tău cu răbdare.

Cele mai periculoase diete - Dieta Atkins

Altă dietă aflată în topul celor mai periculoase diete este şi dieta Atkins, care în urma unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a demonstrat că scurtează viaţa. Studiul, făcut pe o perioadă de 26 de ani la 85 de mii de femei şi pe o perioadă de 20 de ani pe 45 de mii de bărbaţi a arătat că în rândul celor care au decurs la această dietă a crescut rata mortalităţii.

La fel ca şi dieta Dukan, dieta Atkins se centrează pe consumul de proteine. Bolile cardiovasculare sunt un efect negativ apărut în urma acestei diete. Consumul mare de grăsimi saturate creşte nivelul de colesterol, despre care se ştie că poate duce la infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

Printre dietele simple, dar periculoase amintim şi “Party Girl Drip”, care parcă este dintr-un film SF, pentru că nu trebuie decât să ţi-o injectezi intravenos. Această injecţie minune conţine un cocktail de calciu, magneziu şi vitamin. Folosită pentru tratarea bolnavilor de malnutriţie, această injecţie a ajuns să fie folosită de vedete ca Rihanna. Nutriţioniştii britanici susţin că nu există încă dovezi despre efectul pozitiv al injectării cu vitamine într-un oraganism sănătos, slăbit doar de efort şi stres. Dozele ridicate de vitamine pot dăuna grav organismul, de aceea persoanele care folosesc excesiv vitaminele acuză stări de depresie, agitaţie sau altele asemenea.

Cele mai periculoase diete - Dieta KEN

O altă dietă printre cele mai periculoase din lume este dieta KEN (Ketogenic Enteral Nutrition), folosită de viitoarele mirese este foarte controversată. Dieta presupune renunţarea totală la mâncare timp de 10 zile şi hrănirea organismului printr-un tub introdus prin nas, care ajunge direct în stomac. Conectat la o pungă cu pompă electrică corpul primeşte zi şi noapte 2 litri dintr-un lichid ce conţine proteine şi apă. Stomacul este forţat să nu mai mănânce, iar organismul va recurge la alimentarea din propriul strat de grăsime. Reziduurile organismului, cum sunt fierul şi mercurul stau tocmai aici în acest strat de grăsime, care topit în urma acestei diete elimină toxinele direct în organism şi provoacă intoxicaţii acute ce dăunează creierului şi ficatului.

Dr. Adrian Copcea a declarat pentru Adevărul că “dietele sunt cele mai periculoase intervenţii în nutriţie, pentru că promit rezolvarea unor probleme de sănătate şi în realitate creează altele, vând iluzii şi răspund, în cel mai periculos mod posibil, dorinţei umane de <<mult şi repede>>. Recuperarea rapidă a kilogramelor după o dietă proastă este unul din cele mai grave incidente ale acestui fenomen larg răspândit, cu un impact major atât asupra psihicului cât şi asupra rezultatelor ulterioare. De aceea recomandarea mea principală în nutriţie, pentru cei ce nu au intenţia de a merge la un nutriţionist, este să evite cu orice preţ dietele şi să mănânce cât mai firesc, divers şi ordonat şi să practice orice formă regulată de mişcare, începând cu mersul zilnic pe jos. Rezultatele vor apărea şi vor fi pe măsura aşteptărilor.”

Evitaţi, aşadar, diete periculoase ce vă pot dăuna echilibrului organismului şi încercaţi să aveţi un stil de viaţă cu adevărat sănătos, nu să vă chinuiţi cu diete.