Câteva kilograme în plus nu strică

1 2 jpg jpeg

Studii recente afirmă că un exces ponderal de 15 kilograme nu are o influenţă notabilă asupra sănătăţii şi că normele medicale ar fi prea severe, relevă cotidianul elveţian “Le Temps”.

La sfârşitul lunii ianuarie, un studiu apărut în revista “American Geriatrics Society” arăta că persoanele de 70 de ani uşor suprapoderale au o speranţă de viaţă cu 13% mai mare decât cele care au o greutate normală. Potrivit autorului, dr. Leon Flicker, rezultatul demonstrează că observaţiile anterioare, bazate pe indicele de masă corporală (IMC), sunt prea severe.

Pe scurt, standardele medicale ar subestima corpolenţa ideală. IMC-ul se calculează indiferent de sex. De la 25 la 30 (adică de la 75 la 87 de kilograme, la o înălţime de 170 cm) se vorbeşte de persoane supraponderale; de la 30 în sus (88 de kilograme şi mai mult la aceeaşi înălţime), intervine obezitatea.

Indicele cuprins între 18,5 şi 24,9 este considerat normal, ceea ce înseamnă 54-70 kilograme pentru exemplul menţionat. Însă 10-19 kilograme în plus ar fi garanţia longevităţii: persoanele care au IMC 29, adică între 73 şi 85 de kilograme (la o înălţime de 170 cm) au cea mai bună speranţă de viaţă.