Cât trebuie să mâncăm şi să bem la o petrecere

1 2 jpg jpeg

Medicul nutriţionist Cristian Mărgărit recomandă ca în astfel de situaţii să nu consumăm multe grăsimi şi să evităm zahărul care este şi el dănător ficatului mai ales în combinaţie cu alcoolul. Consumul de alcool produce deshidratare, de aici oboseala, durerea de cap de a doua zi.

Ce mâncam la petrecere şi cum combinăm alimentele

Înainte de petrecere ar fi ideal să nu mâncam acasă. Adică dacă mâncăm acasă şi micul dejun şi prânzul acasă aşa cum facem de obicei şi apoi şi la petrecere seara, nu e bine, e daună totală. E mai bine să o lăsăm mai uşor în ziua respectivă şi să ne păstrăm pentru mesele copioase de seara. Înainte să plecăm de acasă putem gusta câteva nuci ca să păcălim stomacul şi să transmitem creierului senzaţia că am mâncat ceva. Astfel, nu vom mânca foarte mult la petrecere. La masă aş începe cu partea de proteină şi apoi dacă mai rămâne loc continuăm cu partea de carbohidraţi şi dulciuri, dacă începem cu dulciurile vom mânca mai mult pentru că ne este poftă. Legume neapărat pentru că au volum şi ni se umple stomacul. Avocado-ul mai puţin pentru că nu este ok în combinaţia cu alcool. Glazura tortului trebuie evitată pentru că sunt calorii goale cu mult zahăr şi colorant. Dacă tortul este mai light nu este nicio problemă, însă să evităm acea glazură.

Ce facem ca să nu fim mahmuri

Apă foarte multă, să mergem hidrataţi la petrecere. La un pahar de vin, jumătate de litru de apă. Nu mulţi respectă această regulă. Deshidratarea este una dintre cauzele mahmurelii. A doua zi după ce am băut un suc de legume şi de fructe ne pune pe picioare. Ne hidratează, are efect anti-inflamator şi are şi anti-oxidanţi. O altă parte a mahmurelii este inflamaţia, pe lângă deshidratare. Creierul este inflamat de asta ne doare capul şi aşa reducem inflamaţia cu fructe si legume.

Alcoolul blochează arderea grăsimilor, deci trebuie să fim conştienţi că dacă suntem într-un program de slăbit nu avem voie alcool pentru ca 3-4 zile nu mai ardem grăsimi. O altă regulă este că atunci când consumăm alcool nu trebuie să consumăm grăsimi în cantităţi mari, tăria nu dizolva grăsimea, contrar mitului.