Cât de mult influenţează apetitul culorile alimentelor

1 2 jpg jpeg

Potrivit unui studiu publicat în revista online „Scientific Reports“, creierul uman este mai atras de o anumită culoare a alimentelor. Între roşii şi spanac ce ai alege? Potrivit studiului, tindem să optăm pentru culoarea roşie în detrimentul celei verzi. De unde această atracţie instinctivă? Oamenii de ştiinţă au rugat mai mulţi voluntari să aleagă între legume de culoarea roşie sau verde. Concluzia a fost că produsele de culoarea roşie au stimulat mai mult creierul, care le-a asociat cu un aport satisfăcător de proteine şi de energie. Nici alimentele de un verde închis nu au fost complet ignorate, în timp ce produsele foarte deschise la culoare au fost asociate cu alimente sărace în substanţe nutritive. Albastrul, ocolit de cei mai mulţi Totuşi, verdele nu este cea mai neatractivă nuanţă, când vine vorba de hrană, ci albastrul. Se pare că omul a dezvoltat un instinct primar din a se feri de produsele albastre (cum ar fi murele), pe care, din cele mai vechi timpuri, le-a catalogat ca fiind periculoase, otrăvitoare. Cele negre, deşi nu sunt atractive, te protejează de boli

Un aspect despre care s-a vorbit foarte puţin raportat la valoarea sa este faptul că alimentele negre sunt cea mai bună sursă de antioxidanţi, tocmai pentru că au culoarea negră, care este dată de cantitatea mare de antocianine.

Chiar dacă nu sunt tocmai foarte atrăgătoare să le observi în farfurie, alimentele negre te apără de boli grave. Sunt indicate în curele de slăbire, deoarece ajută la eliminarea mai rapidă şi facilă a toxinelor, întărind în acelaşi timp sistemul imunitar.

Cu cât îi vei furniza o doză mai mare de antioxidanţi organismului tău cu atât mai ferit va fi de acţiunea negativă a radicalilor liberi, ameliorând în acelaşi timp inflamaţiile przente în organism.

Orezul negru este o variantă mult mai sănătoasă a orezului alb, deoarece combate inflamaţiile. Printre motivele pentru care ar trebui să consumi mai des orez negru se regăseşte puterea mare de protecţie mai ales împotriva îmbătrânirii premature.

Nici strugurii negri nu sunt de evitat sau murele ori curmalele negre.

În general, alimentele roşii în forma brută (înainte de gătire) au un aport caloric mult mai ridicat decât cele verzi, care sunt mai dietetice.

Deşi în timpul procesului de gătire, fructele, legumele şi carnea îşi schimbă culoarea, creierul continuă să fie atras de nuanţa roşie. Mai mult, omul tinde să asocieze culoarea verde cu un gust fad, de evitat, în timp ce preparatele în ton de roşu sunt catalogate ca fiind apetisante, se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Washington. Gusturile dobândite prin asociere pot crea aşteptări false şi altera percepţia asupra preparatelor alimentare.