Am diabet. Ce cur─â de sl─âbire s─â aleg?

1 2 jpg jpeg

├Än general, un diabetic trebuie s─â ia trei mese pe zi, asociate cu una sau dou─â gust─âri. Mesele trebuie luate la ore regulate ┼či ├«n func┼úie de injec┼úiile cu insulin─â. Componen┼úa meselor este hot─âr├ót─â dinainte, ┼čtiindu-se num─ârul de grame de carne, legume verzi, amidon, fructe, produse lactate ┼či materii grase.

Alimente permise pacientului diabetic:

- ro┼čii, ardei gras, ciuperci, castrave┼úi, varz─â, vinete, praz, salat─â, morcovi, ┼úelin─â, sfecl─â, ceap─â, usturoi;

- pepene, l─âm├ói, c─âp┼čuni, cire┼če, coac─âze, nuci;

- carne slab─â sau degresat─â la tav─â sau cuptor, toate tipurile de pe┼čte;

- brânză slabă, unt, margarină vegetală, lapte;

- ouă, nu mai mult de cinci pe săptămână;

- băuturi nealcoolice preparate fără zahăr (cu îndulcitori).

Alimente cu conţinut glucidic mare, interzise diabeticilor:

- zahăr, miere, malţ;

- biscuiţi, prăjituri preparate cu zahăr, bomboane, ciocolată, halva;

- smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceţuri, marmeladă;

Alimente ce trebuie consumate doar după cântărire:

- pâine albă;

- pâine graham;

- cartofi, fasole boabe, maz─âre boabe;

- orez.

Un exemplu de regim ar putea fi urm─âtorul:

Luni

Dimineaţă: 200 g de lapte, 15 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 200 g de iaurt, 20 g de pâine intermediară.

Pr├ónz: sup─â de ro┼čii, m├óncare de castrave┼úi cu carne (75 g de carne, 200 g de castrave┼úi mura┼úi, 250 g de ulei, 150 g de sup─â de oase, 25 g de sm├ónt├ón─â), 200 g de mere, 60 g de p├óine intermediar─â.

Sear─â: piure de cartofi cu carne ├«n─âbu┼čit─â (200 g de cartofi, 10 g de sm├ónt├ón─â, 75 g de carne, 25 g de ulei), 250 g de salat─â de varz─â alb─â, sufleu de br├ónz─â de vaci cu zaharin─â (150 g de br├ónz─â, 1/2 de ou, 5 g de unt, zaharin─â), 30 g p├óine intermediar─â.

Marţi

Diminea┼ú─â: 250 g de ceai de m─âce┼če (po┼úi ad─âuga zaharin─â), 150 g de br├ónz─â, 15 g de unt, 30 g de p├óine intermediar─â.

Ora 10 : 200 ml de lapte (poţi adăuga zaharină), 20 g de pâine intermediară.

Pr├ónz: sup─â de dovlecei (100 g de dovlecei, 10 g de ulei, 10 g de sm├ónt├ón─â, 1/2 de ou, frunze de p─âtrunjel), budinc─â de cartofi cu carne (200 g de carne, 5 g de unt, 10 g sm├ónt├ón─â, 1/2 de ou, 10 g de ulei), 100 g de salat─â verde, 200 g vi┼čine, 30 g de p├óine intermediar─â.

Seară: mâncare de fasole verde cu carne (300 g de fasole verde, 75 g de carne, 30 g de ulei, 15 g smântână), 20 g de pâine intermediară.

Miercuri

Dimineaţă: cafea cu lapte (200 g de lapte, 50 g surogat de cafea), 15 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 50 g de ca┼čcaval,100 g de ro┼čii, 20 g p├óine intermediar─â.

Pr├ónz: ciorb─â de peri┼čoare(250 g de sup─â de oase, 50 g de bor┼č, 50 g de carne, 1/2 de ou, 5 g de unt, frunze de p─âtrunjel), m├óncare de vinete cu carne (100 g de vinete, 150 g de carne, 25 g de ulei, 100 g de suc de ro┼čii, 20 g de sm├ónt├ón─â, frunze de p─âtrunjel), 200 g de mere coapte, 60 g de p├óine intermediar─â.

Sear─â: cartofi cu br├ónz─â de vaci ┼či sos tomat (200 g de cartofi, 100 g de br├ónz─â de vaci, 20 g de ulei, 1/2 de ou, 15 g de sm├ónt├ón─â, 100 g de suc de ro┼čii, frunze de p─âtrunjel), cafea cu lapte (200 g de lapte, 50 g surogat de cafea), 20 g de p├óine integral─â.

Joi

Dimineaţă: 200 g de lapte, 20 g de unt, 30 g de pâine intermediară.

Ora 10: 200 g de iaurt, 20 g de pâine intermediară.

Pr├ónz: sup─â de conopid─â (300 g de sup─â de zarzavat, 200 g de conopid─â, 10 g de ulei, 10 g de sm├ónt├ón─â, frunze de p─âtrunjel), musaca de cartofi cu carne (200 g de cartofi, 75 g de carne, 20 g de ulei, 15 g de sm├ónt├ón─â, frunze de p─âtrunjel), crem─â de br├ónz─â de vaci (150 g de br├ónz─â de vaci, un g─âlbenu┼č de ou, 1 lingur─â de lapte), 30 g de p├óine intermediar─â.

Sear─â: chiftele pr─âjite cu sote de dovlecei (75 g de carne, 25 g de ulei, 1 albu┼č de ou, 15 g de sm├ónt├ón─â, 300 g de dovlecei), 200 g de mere rase, ceai de ment─â (po┼úi ad─âuga zaharin─â), 60 g de p├óine intermediar─â.

Vineri

Dimineaţă: cafea cu lapte (200 ml de lapte, 50 g de surogat de cafea), 20 g de unt, 30 g de pâine.

Ora 10: 150 g de salam sau 150 g de brânză, 30 g de pâine intermediară.

Pr├ónz: sup de fasole verde cu fulgi de ou (100 g de fasole verde, 1/2 de ou, 5 g de ulei, 25 g de bulion, 200 g de sup─â de oase), varz─â a la cluj (100 g de varz─â, 75 g de carne, 25 g de ceap─â, 20 g de sm├ónt├ón─â, 50 g de suc de ro┼čii, 20 g de ulei), mere pr─âjite ├«n aluat (200 g de mere, 10 g de gri┼č, 10 g de ulei, 1 ou), 60 g de p├óine intermediar─â.

Sear─â: m├óncare de spanac cu friptur─â ├«n─âbu┼čit─â (75 g de carne, 200 g de spanac, 20 g de ulei, 15 g de sm├ónt├ón─â), cartofi cop┼úi cu chimion (200 g de cartofi, 10 g de chimion), 20 g de p├óine intermediar─â.

Sâmbătă

Dimineaţă: 200 g de lapte, 15 g de unt, 30 g de pâine.

Ora 10: 150 g de iaurt, 20 g de pâine.

Pr├ónz: sup─â de ro┼čii cu ochiuri (200 g de sup─â de carne, 1 ou, 100 g de suc de ro┼čii, frunze de p─âtrunjel), sarmale ├«n foi de vi┼ú─â cu iaurt (75 g de carne, 4 foi de vi┼ú─â, 50 g de iaurt, 20 g de ulei, 20 g de ceap─â, 100 ml de bor┼č), piure de mere cu fri┼čc─â (200 g de mere, 30 g de sm├ónt├ón─â), 60 g de p├óine intermediar─â.

Seară: cartofi sote cu chifteluţe (200 g de cartofi, 5 g de unt, 75 g de carne, 5 g de smântână, 30 g de ulei, 20 g de ceapă, frunze de pătrunjel), 200 g de salată de varză, 150 g de brânză de vaci, 30 g de pâine intermediară.

Duminic─â

Diminea┼ú─â: ceai de m─âce┼če (po┼úi ad─âuga zaharin─â), 15 g de unt, 100 g de br├ónz─â de vaci, 30 g de p├óine intermediar─â.

Ora 10: 200 g de lapte, 30 g de pâine intermediară.

Pr├ónz: sup─â de g─âlu┼čte cu br├ónz─â (300 g de sup─â de oase, 50 g de br├ónz─â, 1/2 de ou, 5 g de unt, frunze de p─âtrunjel), piure de cartofi cu sni┼úele umplute cu castrave┼úi (200 g cartofi, 75 g de carne, 30 g de ulei, 100 g de castrave┼úi, 15 g de sm├ónt├ón─â), salat─â de praz (100 g de praz, 5 g de ulei, o linguri┼ú─â de o┼úet, frunze de p─âtrunjel), 200 g de lapte, 30 g de p├óine intermediar─â.

Seară: musaca de dovlecei cu carne (400 g de dovlecei, 75 g de carne, 20 g de ulei, 20 g de smântână), 200 g de compot de mere, 60 g de pâine intermediară.