6 trucuri pentru o dimineaţă PERFECTĂ

1 2 jpg jpeg

Conform principiilor ayurvedice, felul în care îţi începi dimineaţa fie îţi consolidează rezistenţa împotriva bolilor, fie o subminează. Dacă vei adopta măcar unul dintre principiile de mai jos, îţi vei îmbunătăţi radical toată ziua.

1. Curăţă-ţi limba!

Foloseşte un dispozitiv special sau o periuţă de dinţi care poate curăţa şi limba. Apoi strânge din dinţi de câteva ori, pentru a stimula meridianele energetice care trec prin gură. Spală-te pe dinţi cu o periuţă fină. După periaj, clăteşte gura timp de 2-3 minute cu ulei cald de susan sau măsline.

2. Masează-ţi urechile!

Începe cu vârful urechii şi foloseşte degetul mare şi indexul pentru a masa marginea, coborând încet spre lobul urechii.

3. Supraveghează-ţi ochii!

Dacă ochii sunt uscaţi sau iritaţi, acoperă-i cu felii de castravete sau vată îmbibată cu aloe vera, ceai rece de fenicul sau lapte. Întăreşte muşchii nefolosiţi ai ochilor şi stimulează nervul optic printr-un exerciţiu simplu. Roteşte ochii în sus şi în jos, în lateral şi pe diagonală. Roteşte-i în sensul acelor de ceasornic şi apoi în sens invers. La sfârşit, strânge cu putere din pleoape şi apoi relaxează-te. Repetă exerciţiul de câteva ori.

4. Ia micul dejun înainte de ora 10!

Nu este înţelept să sari peste micul dejun, dar nici să-l transformi în „marele dejun”. O masă uşoară nu va suprasolicita focul digestiv, care îşi atinge nivelul maxim abia la prânz. Începe ziua cu fructe, suc de legume, iaurt sau cereale integrale.

5. Masează-ţi fruntea!

Pune o picătură de ulei esenţial (ghimbir, portocale, lavandă, eucalipt sau salvie) pe inelarul mâinii drepte şi masează uşor mijlocul frunţii, între sprâncene, cu rotaţii mici în sensul acelor de ceasornic. Amplifică şi încetineşte inspiraţia şi expiraţia timp de 11 respiraţii complete.

6. Întrece Soarele!

Dă-te jos din pat cu cel puţin 20 de minute înainte de răsărit. De îndată ce atingi podeaua cu picioarele, savurează nemişcarea printr-un scurt exerciţiu de respiraţie sau o scurtă meditaţie.