31 de kilograme în minus = mai multă poftă de viaţă

1 2 jpg jpeg

Şi-a schimbat complet stilul de viaţă

Lipsa mişcării şi a unei educaţii alimentare, stresul, anxietatea şi găsirea confortului în mâncare (şi mai ales în dulciuri) au fost cauzele pentru care Elena a ajuns de-a lungul a 4 ani la aproape 89 de kilograme. Vara trecută, însă, a hotărât să ia măsuri radicale, cu efecte pe termen lung. „În iulie 2018, când m-am cântărit şi am văzut că, la o înălţime de 1,58 m, am 88,8 kg, am decis că e momentul pentru o schimbare radicală: să fac nişte analize de sânge, pentru a verifica dacă creşterea în greutate a avut vreo cauză medicală - s-a dovedit că nu; să merg la un nutriţionist, pentru a putea să urmez o dietă personalizată; să fac sport în mod constant - aerobic, zumba, pilates. Dorinţa mea era de a pune capăt o dată pentru totdeauna unui capitol din viaţa mea care mă împiedica să evoluez. Nu a mai fost vorba doar despre o simplă dietă sau despre câteva ore de sport, ci despre adoptatea unui nou stil de viaţă, sănătos, pe termen lung”, mărturiseşte Elena.

Astfel, din iulie şi până în decembrie 2018, Elena a combinat o dietă personalizată cu câteva proceduri pentru întreţinerea pielii şi cu sporturile de grup menţionate anterior şi a slăbit 31 de kilograme. „Într-o lună obişnuită, schimbam dieta de 2 ori, deci urmam aceeaşi dietă 2 săptămâni, după care o schimbam, făceam câte 2 proceduri de întreţinere a pielii pe săptămână, de preferat diferite şi mergeam la orele de sport în grup de 3 ori pe săptămână”, precizează ea. În prezent, tânăra are mai multă poftă de viaţă, mai multă energie şi se simtă capabilă de orice activitate, pentru că şi-a depăşit barierele psihologice: „Starea de bine din interior se reflectă şi la nivel exterior: am pielea mai fină, părul mai strălucitor, obosesc mai greu, dorm mai bine. De asemenea, mă hrănesc cu aprecierile celor din jur, care îmi complimentează efortul. Toate acestea mă ajută să merg mai departe”.

Motivaţia trebuie să vină din interior

În urma acestei experienţe, Elena îi sfătuieşte pe toţi cei care vor să piardă în greutate că recomandările unui nutriţionist, mişcarea şi răbdarea sunt esenţiale pentru a slăbi considerabil. Nu e bine pentru sănătatea ta să ţii diete după ureche, ci să consulţi un nutriţionist, mai ales că rezultatele vor fi pe măsură. Nu e nevoie să fii sportiv de performanţă, dar este crucial să faci mişcare, fie că e vorba doar de o plimbare în parc. Nu trebuie să te minţi (să îţi spui că eşti la dietă, dar să mănânci pe ascuns alimente nepermise). Nu este un capăt de lume dacă te mai abaţi uneori de la reguli, însa totul trebuie să aibă moderaţie.

Şi cel mai important lucru, consideră Elena, este că tu trebuie să fii motorul schimbării în ceea ce priveşte greutatea, pentru că, doar atunci când îţi doreşti cu adevărat, găseşti în tine resursele pentru a te mobiliza: „Decizia de a slăbi trebuie să fie una strict personală. Totul trebuie să pornească de la tine! Dacă o faci doar ca răspuns la presiunile celor din jur, nu va funcţiona. Odată ce accepţi tu că nu te mai simţi bine în pielea ta, motivaţia de a-ţi schimba condiţia îţi va garanta succesul. În plus, este important să ai răbdare când porneşti la un drum atât de lung. Nu rezultatele imediate sunt cheia. Corpul se adaptează mai repede decât creierul, însă totul se va armoniza dacă laşi timpul să acţioneze”.