De ce unii oameni albesc prematur? Factori care grăbesc încărunţirea

1 incaruntire jpg jpeg

Apariţia firelor albe vine la pachet cu îmbătrânirea, însă, la unii oameni, se declanşează mult mai devreme decât la alţii, când sunt încă tineri. Cum e posibil aşa ceva?

Există mai multe cauze care duc la o încărunţire prematură, cele mai multe dintre ele fiind parte integrantă din stilul nostru de viaţă modern. Cu toate că nu se poate face nimic pentru a inversa acest proces natural, există totuşi soluţii pentru a încetini încărunţirea părului.

Culoarea părului nostru natural este dată de melanină. Tipul acesteia şi cantitatea ei determină nuanţa podoabei capilare. Iar, pe măsură ce trec anii, cantitatea melaninei scade, iar acest lucru determină apariţia primelor fire albe de păr, care nu e reversibilă. Vârsta la care ne apar primele şuviţe încărunţite diferă mult de la om la om, însă atunci când se întâmplă la tinereţe doar genele moştenite sau un şoc avut, momentele extreme de stres pot cauza asta.

Cauzele obişnuite

Pe lângă trecerea anilor, alte cauze ale încărunţirii sunt genetica, stresul, cum spuneam, dar şi deficienţele nutriţionale sau problemele medicale, precum tiroidia şi vitiligo (boală care declanşează apariţia petelor albe pe piele). De asemenea, fumatul este alt factor favorizant. Toate acestea scad producţia pigmentului şi duc la albirea firelor de păr.  

Blamăm stresul pentru mai toată bolile şi dezechilibrele din corp. Însă este el cu adevărat capabil să ne încărunţească? Un studiu realizat pe şcobai a demonstrat chiar acest lucru – animalele supuse la stres şi-au schimbat nuanţa blănii devenind albă. Însă nu s-a realizat până acum niciun studiu pe oameni pentru a testa acest lucru.

Totuşi, lipsa anumitor nutrienţi a fost detectată la cei care au albit repede. Aceştia au prezentat, la analize, un nivel scăzut de vitamina D, B9 şi B12, fier şi seleniu. De asemenea, fumatul sau poluarea generează nişte molecule care distrug procesul de formare al melaninei

Ce e de făcut?

Dacă nu vrei să fie vizibile semnele trecerii timpului, poţi încetini procesul de încărunţire. În primul rând, e necesar să te asiguri că ai o alimentaţie echilibrată, cu minerale şi vitamine incluse în meniul tău zilnic. Nutrienţii joacă un rol esenţial în metabolismul celulelor din organismul nostru, iar lipsa acestora este asociată cu albirea sau căderea părului. Un stil de viaţă nesănătos - care constă în sedentarism şi mese sărăcăcioase, plin de produse procesate şi calorii „goale” - atrage după sine tot felul de probleme care nu sunt numai estetice, ci îţi pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa, declanşând apariţia mai multor boli cu potenţial fatal. 

INFO

Ştiai că… în cazuri rare, părul poate albi brusc? Acest fenomen se numeşte sindromul Maria Antoaneta şi provine de la fosta regină a Franţei, care a albit peste noapte chiar înainte de-a fi decapitată.

Citeşte şi: Ce să faci ca să arăţi mai tânăr