De ce se exfoliază unghiile. Cele mai frecvente cauze

1 unghii exfoliate jpg jpeg

Unghiile tale spun foarte multe despre sănătatea ta. Dacă sunt moi, sensibile, deteriorate şi cu denivelări, ele pot transmite semnale că ceva se întâmplă în organismul tău. La fel şi în cazul unghiilor care se exfoliază. Deşi eşti tentată să ignori această problemă extrem de comună, există câteva motive pentru care unghiile ajung să se exfolieze. Dieta, tehnica folosită pentru obţinerea manichiurii perfecte sau anumite afecţiuni pot fi vinovate de acest aspect.

Odată ce ţi-ai dat seama care este motivul din spatele acestei probleme, vei ştii exact care este cel mai potrivit tratament. Indicat este să te consulţi cu un Nail Artist de încredere sau să faci o vizită în cabinetul medicului dermatolog. El îţi va adresa câteva întrebări despre posibilele cauze sau expunerea şi medicamentaţia pe care o urmezi care pot juca un rol important în tot acest proces. 

Exfolierea unghiilor: cauze frecvente 

”Cea mai comună cauză a exfolierii unghiilor este procesul repetitiv de uscare şi udare a mâinilor. Cu cât petreci mai mult timp cu mâinile în apă, cu atât şansele ca unghiile să se exfolieze sunt mai mari. Expunerea îndelungată la umezeală înmoaie unghiile şi astfel ele sunt predispuse la traume şi deteriorări. Îţi recomandăm să porţi mănuşi de protecţie când speli vase pentru a menţine mâinile uscate şi să foloseşti cât mai des posibil o cremă cu vitamina E”, explică Diana Marandiuc, Education Manager OPI România. 

Chiar şi uscarea lor în exces poate produce traume minore. Asigură-te că după ce foloseşti buffer-ul, aplici un ulei pentru unghii pentru a evita uscarea lor. 

Anumite substanţe (precum cele folosite pentru adezivi sau gel) şi ingrediente care se regăsesc în dezinfectaţi şi săpunuri pot usca unghiile şi le pot face mai predispuse la exfoliere. Foloseşte produse hipoalergenice, deoarece ele conţin agenţi naturali sau substanţe mai uşoare. 

”Dacă îţi îndepărtezi oja cu dinţii, îţi rozi unghiile sau le foloseşti în activităţile zilnice într-un mod agresiv, ele vor suferi o traumă şi vor începe să se exfolieze”, punctează specialista OPI România. Unghiile noastre sunt formate din mai multe straturi cu celule compactate, iar conexiunea dintre o celulă şi o altă celulă adiacentă poate fi compromisă atunci când începe să se slăbească. 

Exfolierea unghiilor a fost asociată de-a lungul timpului cu deficitul de calciu, fier, vitamina D şi vitaminele B precum biotina. Toate acestea ajută keratina, adică ţesutul din care este formată unghia, să crească mai puternică. O dietă echilibrată şi bogată în fructe, legume şi proteină slabă este un început bun pentru a evita aceste carenţe. 

În general, principalele semne ale poblemelor de tiroida sunt schimbările de greutate, anxietatea, oboseala, iar exfolierea unghiilor poate fi şi acesta un semn. 

Onicomicoza sau infecţia fungică a unghiei poate cauza diferite tipuri de distrofii ale unghiei, inclusiv exfoliere. Pot apărea chiar şi acele pete pe unghie, albe sau galben-maronii, informează Mayo Clinic.