De ce este importantă curăţarea spaţiilor dintre dinţi

1 shutterstock 344622245 jpg jpeg

Cur─â┼úarea interdentar─â este important─â pentru s─ân─âtatea bucal─â ┼či general─â. Men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii din┼úilor ┼či a gingiilor este esen┼úial─â pentru prevenirea inflama┼úiei gingiei ┼či a cariilor dentare. Placa dentar─â se formeaz─â constant pe toate suprafe┼úele dintelui. Adul┼úii trebuie s─â ├«┼či completeze ├«n mod necesar igiena oral─â zilnic─â, dat─â de utilizarea periu┼úei de din┼úi, cu o cur─â┼úare interdentar─â.

┼×tiai c─â din┼úii t─âi au cinci suprafe┼úe care necesit─â cur─â┼úare?

ÔÇ×De┼či o periu┼ú─â de din┼úi poate ├«ndep─ârta placa de pe majoritatea suprafe┼úelor, aceasta nu poate ajunge ├«n spa┼úiile dintre din┼úi, unde se acumuleaz─â reziduuri de m├óncare ┼či tartru. Acesta este motivul pentru care cur─â┼úarea interdentar─â dup─â utilizarea periu┼úei de din┼úi este at├ót de important─â: este singura modalitate de a ├«ndep─ârta placa de pe toate suprafe┼úele dentare.ÔÇŁ, afl─âm de la dr. Lorelei Nassar.

Menţine-ţi gura sănătoasă

Placa dentar─â este un film lipicios de bacterii care se formeaz─â constant ├«ntre ┼či peste din┼úi. Acest film trebuie ├«ndep─ârtat ├«n mod regulat, altfel poate provoca inflama┼úia gingiilor, cariile dentare sau respira┼úia ur├ót mirositoare. Cum am amintit deja, suprafe┼úele dintre din┼úi sunt imposibil de atins cu o periu┼ú─â de din┼úi, motiv pentru care speciali┼čtii recomand─â un produs de cur─â┼úare interdentar─â pentru cur─â┼úarea acestei zone.

Este recomandat s─â ├«ncepi s─â cure┼úi spa┼úiile interdentare de la sf├ór┼čitul adolescen┼úei, ├«n fiecare zi, pentru a-┼úi men┼úine gura proasp─ât─â ┼či s─ân─âtoas─â. ÔÇ×C├ónd ├«ncepi cur─â┼úarea spa┼úiilor dintre din┼úi, gingiile pot fi r─ânite ┼či pot s├óngera, dar nu trebuie s─â renun┼úi, deoarece s├óngerarea gingiilor este adesea un semn de inflama┼úie a gingiilor. Dac─â nu observi nicio ├«mbun─ât─â┼úire ├«n c├óteva zile, trebuie s─â te adresezi medicului dentist.ÔÇŁ, este sfatul specialistului.

Gingivita afecteaz─â p├ón─â la 90% din popula┼úia lumii ┼či este cauzat─â de acumularea pl─âcii dentare

ÔÇ×Dac─â este permis s─â se acumuleze, placa poate deteriora gingiile ┼či din┼úii, provoc├ónd inflama┼úii, s├ónger─âri, sensibilitate dentar─â, ┼či chiar pierderea din┼úilor. De asemenea, poate duce la probleme generale de s─ân─âtate.ÔÇŁ, adaug─â dr. Nassar.

Vrei s─â afli cum s─â faci o cur─â┼úare interdental─â corect ┼či eficient pentru o s─ân─âtate bucal─â ┼či general─â mai bun─â? Cu to┼úii putem beneficia de elementele de baz─â ale unei rutine complete de ├«ngrijire oral─â, ├«ns─â fiecare dintre noi are nevoi diferite care necesit─â ├«ngrijire profesional─â. Acesta este motivul pentru care este recomandabil s─â te adresezi medicului dentist cel pu┼úin de dou─â ori pe an, pentru tratamente personalizate ┼či cur─â┼úare profesional─â.

Cum să cureţi spaţiile dintre dinţi

Periu┼úa de din┼úi tradi┼úional─â cur─â┼ú─â doar suprafa┼úa interioar─â, exterioar─â ┼či de mestecat a dintelui. Nu uita s─â cure┼úi suprafe┼úele dintre din┼úi, unde bacteriile se pot ├«nmul┼úi dac─â sunt l─âsate ÔÇ×s─â-┼či fac─â de capÔÇŁ.

Exist─â mai multe instrumente pentru cur─â┼úarea spa┼úiului  dintre din┼úi, cum ar fi a┼úa dentar─â, periu┼úele interdentare, be┼úe ┼či scobitori interdentare sau irigatorul bucal. Acesta din urm─â este extrem de eficient ├«n cele mai multe cazuri, ┼či u┼čor de folosit. ├Äns─â, baza r─âm├óne peria de din┼úi, fie ea manual─â sau electric─â. Peria este cel mai eficient instrument pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii din┼úilor ┼či prevenirea inflama┼úiei gingiilor ┼či a cariilor dentare.

Iată câteva sfaturi de care să ţii cont:

1. Dac─â e┼čti ├«n c─âutarea unui instrument care s─â combine eficien┼úa ┼či u┼čurin┼úa ├«n utilizare, periile interdentare sunt probabil cea mai bun─â solu┼úie. Dac─â ai spa┼úii interdentare str├ónse, de mare ajutor poate fi ┼či a┼úa dentar─â.

2. Periile moi, de calitate superioar─â asigur─â o cur─â┼úare u┼čoar─â, iar capul conic faciliteaz─â accesul la din┼úii din spate. Periile interdentare sunt disponibile ├«n mai multe dimensiuni. Este posibil s─â ai nevoie de mai multe, ├«n func┼úie de l─â┼úimea spa┼úiilor interdentare pentru o cur─â┼úare optim─â. De asemenea, alegerea periilor depinde de nevoile ┼či preferin┼úele individuale.

3. Pentru a cur─â┼úa corect, peria trebuie s─â alunece ├«ntre din┼úi, s─â opun─â o u┼čoar─â rezisten┼ú─â ┼či s─â se potriveasc─â perfect ├«n spa┼úiile ├«n care este introdus─â. Aten┼úie: nu for┼úa! Efectueaz─â o mi┼čcare u┼čoar─â ├«nainte ┼či ├«napoi, pentru a cur─â┼úa ├«ntreg spa┼úiul interdentar.

4. De asemenea, nu uita s─â-┼úi cure┼úi ┼či din┼úii din spate. Unele produse de cur─â┼úat au un g├ót flexibil, ceea ce le face mai u┼čor de folosit.

Curăţare interdentară la copii

├Än cazul copiilor, periajul ├«ntre din┼úi nu este recomandat, ├«n mod normal, p├ón─â c├ónd nu au ap─ârut complet din┼úii permanen┼úi. Dac─â medicul stomatolog recomand─â ├«ns─â cur─â┼úarea spa┼úiului interdentar al copilului ├«nainte de acel moment, ar trebui s─â ┼úii cont de recomandarea acestuia ┼či s─â faci acest lucru.