Cum să ne întărim sistemul imunitar când contagiozitatea este ridicată

1 doamnacarezambestesieimbracatagros jpg jpeg

Sistemul nostru imunitar ne protejează în permanenţă împotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor şi a altor agenţi patogeni. Din diferite motive, sistemul imunitar poate slăbi şi se pot crea astfel condiţiile pentru apariţia maladiilor. Riscul este şi mai mare dacă persoane din jurul nostru suferă deja de anumite boli transmisibile, aşa cum este cazul celor care apar în sezonul rece sau care circulă în comunităţi, precum cele de la grădiniţă ori şcoală.

Există soluţii naturale şi eficiente pentru întărirea imunităţii, precum vitaminele C, D, zincul şi probioticele. Acestora li se pot adăuga alte metode pe care le putem adopta în viaţa de zi cu zi.

Simptome ale unei imunităţi scăzute

Imunitatea este capacitatea organismului nostru de a se apăra împotriva agresiunilor externe care îi ameninţă buna funcţionare, precum infecţia cu un microb sau o substanţă alergenă. Anumite semne pot indica un sistem imunitar slăbit, iar printre acestea se numără oboseala persistentă, care poate fi rezultatul stresului cronic şi/ sau al unui somn de proastă calitate, o perioadă mai lungă necesară vindecării, un risc crescut de infecţii sau repetarea acestora (răceli, cistite etc.), care arată faptul că organismul nu mai poate face faţă agenţilor patogeni. Vârsta şi un stil de viaţă dezechilibrat se numără printre factorii care pot afecta sistemul imunitar. La sugari, răspunsul imun este mai slab, deoarece sistemul imunitar nu este încă matur. La persoanele în vârstă se observă că răspunsurile imune sunt mai puţin eficiente. În ceea ce priveşte stilul de viaţă, unele elemente pot avea influenţă asupra imunităţii: fumatul, consumul ridicat de alcool, o alimentaţie dezechilibrată, sedentarismul, dar şi sportul în exces, lipsa somnului, stresul cronic.

Mizează pe vitamine

Unul dintre cele mai bune reflexe pentru a stimula sistemul imunitar în cazul unei contagiozităţi ridicate este să apelezi la o dietă variată şi echilibrată. Rolul alimentelor şi mai ales al vitaminelor şi mineralelor în funcţionarea optimă a sistemului imunitar este documentat în numeroase studii şi nu mai reprezintă un secret pentru nimeni. Iată care sunt cele mai importante:

  • Vitamina C şi zincul prezintă un interes deosebit, pentru că protejează corpul de stresul oxidativ generat pentru eliminarea agenţilor străini. Prin urmare, alege fructe şi legume de sezon pentru vitamina C şi fructe de mare şi germeni de grâu pentru zinc. Aceleaşi substanţe le găseşti în cantităţi echilibrate în suplimente imunitate din farmacii. 
  • Deficitul de vitamina D este mai ridicat în timpul iernii, deoarece aceasta este sintetizată de piele cu ajutorul razelor solare. O găseşti în lapte fermentat, sardine, migdale.
  • Fierul joacă un rol important în răspunsul imun şi îl găseşti în carne de vită, linte, fasole albă, năut.
  • Antioxidanţii limitează oxidarea celulară şi îi găseşti în aceleaşi fructe şi legume de sezon.
  • Studii recente au evidenţiat influenţa unei microbiote intestinale insuficient diversificate asupra disfuncţionalităţilor sistemului imunitar. Probioticele sunt „bacterii prietenoase” care ajută microbiota intestinală să-şi restabilească proprietăţile şi echilibrul. Suplimentele administrate oral în cantităţi adecvate sunt benefice, dar găseşti probiotice şi în lactate fermentate sau varză murată. 

Începe ziua cu un duş alternativ

Principiul este simplu. Începe cu apă fierbinte pe tot corpul, apoi treci brusc la apă rece, mai întâi pe picioare, dreptul, stângul, apoi braţe, fese, stomac şi, dacă este posibil, partea superioară a corpului. Este posibil să ai nevoie de o perioadă pentru a te obişnui, dar aceasta este o metodă foarte eficientă de a te simţi mai revigorată, deci mai rezistentă.

O a doua metodă care implică apa este baia pentru picioare. Umple un lighean cu apă rece până la o înălţime de 40 cm şi mergi pe loc timp de două minute, scoţând fiecare picior complet afară la fiecare pas. Usucă picioarele cu un prosop, apoi îmbracă-le cu şosete groase. 

Fă mişcare

Dacă practici deja un sport sau faci activitate fizică în mod regulat, este perfect, continuă. În caz contrar, chiar dacă vremea este urâtă, ieşi afară, plimbă-te în aer curat şi mergi în ritm rapid. Dacă, din lipsă de antrenament, simţi că nu mai poţi să respiri, încetineşte, dar perseverează. O oră de mers pe zi este o metodă ideală pentru întărirea sistemului imunitar. Sporturile de anduranţă, înotul şi alte activităţi nautice şi schiul fond sunt, de asemenea, potrivite.

Nu în ultimul rând, nu uita de starea ta de spirit, gândeşte pozitiv. Pare a fi un discurs la modă mai ales în contextul actual, dar este adevărat. Starea de spirit şi calitatea gândurilor influenţează în mod direct echilibrul endocrin şi, prin urmare, apărarea imună.

Sursă foto: Pexels