Cum să adaugi mai multe legume în meniurile tale zilnice

1 farfurie cu legume jpg jpeg

Deşi primim zilnic recomandarea de a consuma mai multe fructe şi legume, puţini sunt cei care reuşesc să includă în meniurile lor de zi cu zi cele cinci porţii necesare unui regim de viaţă echilibrat. Legumele, în mod special, au o importanţă majoră în dieta noastră. Ele conţin fibre, vitamine şi minerale, iar introducerea lor cât mai frecventă în alimentaţie poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli coronariene, la menţinerea unui nivel sănătos al colesterolului şi al tensiunii arteriale, precum şi la menţinerea unei greutăţi normale, ceea ce poate duce la prevenirea apariţiei diabetului de tip 2.

Dacă şi tu vrei să adaugi una sau două porţii în plus de legume în meniurile tale zilnice, iată câteva modalităţi simple de a face acest lucru.

Mai multe supe

Supele sunt modalităţi excelente de a introduce mai multe legume variate în dieta ta. În plus, în sezonul rece, nimic nu e mai reconfortant decât o delicioasă supă fierbinte. De la clasicele supe de pui sau de vită, până la supele cremă făcute doar din legume, ai la dispoziţie o gamă variată de reţete pentru toate gusturile. În plus, atunci când faci o supă poţi adăuga legume pe care le consumi mai rar sau care nu îţi plac în mod special.

Consumă legume la micul dejun

Dacă preferi un mic dejun sărat, atunci nu ezita să adaugi şi o porţie de legume. De exemplu, poţi opta pentru o omletă cu legume sau pentru două felii de pâine integrală prăjită cu avocado, roşii, ardei şi castraveţi. Indiferent care sunt preferinţele tale pentru micul dejun, asigură-te că, în majoritatea zilelor, adaugi şi o porţie de legume. 

Smoothie-uri

La micul dejun sau ca o gustare între mese, un smoothie este o altă modalitate excelentă de a introduce mai multe legume proaspete în dieta ta zilnică. Poţi încerca diferite combinaţii doar din legume sau poţi adăuga fructe şi diferite tipuri de seminţe, cum ar fi cele de in sau chia. Astfel de smoothie-uri îţi pot da energia necesară la începutul unei zile sau pot înlocui cu succes cafeaua de după-amiază, când simţi că nu mai eşti la fel de dinamic. În plus, în sezonul rece poţi prepara reţete de smoothie-uri care să contribuie la cresterea imunitatii.

Gustări pe bază de legume

La fel ca în cazul fructelor, şi legumele pot constitui gustări excelente între mese. Tot ce trebuie să faci este să le pregăteşti din timp şi să le ai la îndemână atunci când ţi se face foame, astfel încât să fii mai puţin tentat să optezi pentru o masă mai bogată în calorii. Legume precum morcovii, ardeii, broccoli sau conopida pot fi porţionate şi ambalate, astfel încât să le poţi lua cu tine la serviciu sau la şcoală.

Transformări spectaculoase 

Cu ajutorul unui robot de bucatarie poţi transforma foarte uşor dovleceii în „spaghetti” sau conopida în „orez”. Aceste noi forme pe care le pot lua unele legume îţi vor permite să le introduci în diferite reţete, dar şi să variezi foarte mult felurile de mâncare pe care le pregăteşti pentru tine şi familia ta. Tot folosind robotul de bucătărie, vei putea pregăti în casă variante mai sănătoase ale unor gustări mai puţin recomandate, cum ar fi chipsurile. Poţi pregăti chipsuri nu doar din cartofi, ci şi din alte legume mai puţin „populare” cum ar fi păstârnacul, cartoful dulce sau sfecla. 

Cu puţină imaginaţie, căutând reţete noi şi cu mici investiţii în „ajutoare” în bucătărie, şi tu poţi avea o dietă mai sănătoasă, consumând mai multe legume în fiecare zi. 

Sursa foto: Unsplash.com