Cum previi excesele la mesele de S─ârb─âtori

1 shutterstock 1805195851 jpg jpeg

Bucatele care se vor reg─âsi pe masa de Cr─âciun, pe c├ót de gustoase sunt, pe at├ót de d─âun─âtoare pot fi pentru s─ân─âtate. Dac─â sunt consumate f─âr─â nicio regul─â, pot favoriza apari┼úia crizelor de bil─â, stomac ┼či ficat.

Consumul de produse cu multe gr─âsimi, precum c├órna┼úii, sarmalele, caltabo┼čii ┼či fripturile, ├«nso┼úit de lipsa activit─â┼úilor fizice, nu doar c─â favorizeaz─â ├«ngr─â┼čarea, dar  poate duce la tulbur─âri digestive, cum sunt balonarea, arsurile la stomac, indigestie, dureri de cap, grea┼ú─â ┼či ├«┼úi pot tulbura somnul. ├Än plus, ├«┼úi afecteaz─â starea de spirit, chiar ├«n toiul s─ârb─âtorilor. Exist─â ├«ns─â c├óteva m─âsuri pe care le po┼úi lua pentru a evita aceste probleme.

Mănâncă încet

Medicii ne sf─âtuiesc ca imediat dup─â post s─â nu ne ├«nfigem ├«n bucatele preg─âtite pentru S─ârb─âtori. Aceste preparate trebuie consumate cu modera┼úie ┼či alimentele trebuie combinate dup─â anumite reguli. ├Än plus, este indicat ca m├óncarea s─â fie mestecat─â ├«ncet ┼či des, iar ultima mas─â a zilei s─â fie luat─â cu 2-3 ore ├«nainte de culcare.

ÔÇ×Dup─â perioada de post, reintroducerea preparatelor cu carne, cel mai adesea grase, poate suparsolicita sistemul digestiv ┼či metabolic, pun├ónd ├«n dificultate persoanele predispuse la gastrit─â ┼či reflux gastro-esofagian, pancreatit─â, colecistit─â, boli cardiovasculare acute, atac de gut─â, agravarea dislipidemiilorÔÇť, explic─â medicul Adrian Copcea.

Fragmentează-ţi mesele

├Än acele zile ├«n care mesele vor fi pline cu preparate dintre cele mai bogate este bine s─â-┼úi ├«mpar┼úi mesele, astfel ├«nc├ót s─â m─ân├ónci o dat─â la 2-3 ore. ├Än felul acesta, po┼úi gusta din toate preparatele culinare, dar pe r├ónd. ÔÇ×Micul dejun poate fi mai u┼čor: un mic platou cu produse tradi┼úionale, inclusiv preparate din porc, ou, telemea, asezonat cu legume ┼či o cantitate mic─â de p├óine. Mesele mari care con┼úin carne gras─â se pot echlibra introduc├ónd variante de legume sau mur─âturi ┼či supe clare, ├«n defavoarea garniturilor abundente de cartofi, orez, m─âm─âlig─â sau a adaosurilor de p├óine. ├Än timpul unei mese se pot servi preparate precum sarmalele sau piftie ┼či, la o alt─â mas─â, cozonac sau alte deserturi de cas─â. Astfel, mesele tradi┼úionale vor decurge echilibrat, prin simplul control al por┼úiilor,ÔÇť spune medicul Adrian Copcea.

Atenţie la ce bei!

Bea multe lichide pentru a te hidrata ┼či evit─â-le pe cele foarte dulci ┼či sucurile carbogazoase, deoarece te pot deshidrata. Pentru o digestie bun─â consum─â ceai de mu┼če┼úel sau de ment─â ┼či lapte sau iaurt, dac─â ai arsuri la stomac. Totodat─â, redu pe c├ót posibil consumul de b─âuturi alcoolice. Dup─â mas─â, este bine s─â bei cafea neagr─â, pentru a u┼čura digestia. ÔÇ×Deosebit de important─â este buna gestionare a consumului de alcool la persoanele vulnerabile. Combina┼úia de alcool ┼či gr─âsimi, de┼či ├«n cantit─â┼úi mici este tradi┼úional ┼či medical acceptabil─â, poate genera u┼čor, la persoanele vulnerabile, gastrite, atac de gut─â sau pancreatit─â acut─â,ÔÇť conchide medicul Adrian Copcea.

Sfatul specialistului

Dr. Adrian Copcea

Medic specialist nutriţionist-diabetolog, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

├Än acesat─â perioad─â, inutile ┼či periculoase sunt sucurile cu zah─âr. Cafeaua, ├«n schimb, are beneficii pentru cei ce o consum─â, put├ónd favoriza accelerarea parcursului alimentelor ├«n tubul digestiv, spre deosebire de gr─âsimile ├«n cantit─â┼úi mari care fac ca alimentele s─â stagneze ┼či s─â creeze disconfort. Anumite suplimente sau medicamente, inclusiv fermen┼úii, prokineticele, antiacidele ┼či antispasticele pot fi potrivite diferitelor categorii care au un istoric medical ce ├«i vulnerabilizeaz─â ├«n perioada s─ârb─âtorilor.