Cum îţi alegi rujul? Sfaturi de care să ţii cont

1 shutterstock 257065609 jpg jpeg

Nelipsit din trusa de frumuseţe, rujul potrivit îţi sporeşte feminitatea, îţi schimbă starea de spirit şi te poate ajuta să cucereşti inimi. Indiferent de scopul pentru care-l foloseşti, trebuie să ştii cum să-l alegi!

„Rujul are un rol important în machiajul feţei. Acesta defineşte şi conturează buzele, oferind o expresivitate aparte chipului, de aceea este foarte important să îl alegem corect. Factorii de care trebuie să ţinem cont sunt: momentul zilei, evenimentul sau contextul în care va fi purtat, tipul tenului, vârsta, personalitatea, forma buzelor şi, nu în ultimul rând, nuanţa aleasă trebuie să fie în deplină concordanţă cu restul machiajului“, ne sfătuieşte Larisa Toader, make-up artist.

Solid sau lichid

în funcţie de tipul de machiaj pe care vrei să îl obţii, există mai multe tipuri de ruj. Cele lichide conţin o cantitate mai mare de uleiuri şi de pigmenţi, rezistă mai mult timp pe buze şi pot fi aplicate mai uşor datorită periei din dotare. Rujurile solide au o formulă mai bogată în grăsimi şi ceară, de aceea au o durabilitate mai scăzută.

Nuanţe în ton cu vârsta

Fiecare femeie este frumoasă, indiferent de vârstă. Însă, inevitabil, anii îşi pun amprenta pe chip, care începe să îşi piardă din prospeţime, devenind mai tern. „Pentru un efect instant de întinerire, dacă ai un ten matur este indicat să alegi nuanţe calde care imită culoarea naturală a buzelor, de la un roz pal până la un bej sau chiar maro, cu un subton cald”, recomandă make-up artistul Larisa Toader.

În raport cu machiajul feţei

Secretul unui machiaj reuşit este dozarea şi distribuirea culorilor pe faţă într-un mod armonios. În acest sens, în cazul unui machiaj pronunţat, pentru a echilibra trăsăturile se va alege un ruj în nuanţe deschise, naturale. Dacă vrei, în schimb, să pui accent pe buze şi să porţi o culoare puternică de roşu, machiază ochii cât mai natural, putând opta, cel mult, pentru o codiţă elegantă de tuş.

Ţine cont şi de oră!

Culoarea rujului este dictată şi de ora la care alegi să îl porţi. Există o lege nescrisă potrivit căreia la primele ore ale dimineţii nu este tocmai adecvat să porţi un ruj roşu intens, de exemplu, ci mai potrivit ar fi unul într-o culoare naturală.

În funcţie de culoarea tenului

Dacă tenul este palid, pentru a-i aduce un plus de culoare se recomandă folosirea unor rujuri cu pigment roz, trandafiriu, evitându-se cele în nuanţe de bej, care dau şi mai multă paloare. Un ten foarte deschis la culoare este pus in valoare de nuanţe de roşu prună sau corai pal.

Potrivit formei buzelor

„În cazul unor buze mari, cărnoase, e indicat să nu se accentueze sau să se mărească şi mai mult forma iniţială a acestora, ci să se opteze pentru culori variate, având grijă să nu se depăşească deloc conturul natural al buzelor, ba chiar se poate încerca o concentrare a culorii înspre interiorul buzelor.  La polul opus, buzele mici sau asimetrice pot fi corectate prin depăşirea fină a conturului, pentru a obţine un efect de mărire. Se vor folosi rujuri deschise, care luminează şi accentuează zona în care sunt aplicate, iar deasupra se poate utiliza un gloss transparent, pentru un plus de volum“, precizează specialistul nostru.

Casetă Sfatul specialistului

Larisa Toader, make-up artist

Pe lângă paşii de care trebuie să ţii cont când îţi alegi rujul, este indicat să ţii cont şi de alte câteva aspecte pentru a te putea bucura de un machiaj reuşit al buzelor. Pentru a îndepărta stratul de piele uscată, este recomandat să le exfoliezi periodic. De asemenea, foloseşte o bază care te va ajuta să sporeşti rezistenţa rujului şi un balsam hidratant, pentru a preveni uscarea buzelor pe timpul zilei. Indicat ar fi să asortezi şi un creion de buze, într-o nuanţă uşor mai închisă decât rujul, pentru a crea efectul de volum.

Bine de ştiut!

Dacă dinţii au o tentă gălbuie, se vor evita rujurile în nuanţe de bej sau portocaliu şi se vor alege nuanţe de roşu zmeură.