Copiii, predispu┼či bolilor din cauza lipsei de activitate fizic─â

1 pexels photo 296301 jpg jpeg

Conform cercet─ârilor f─âcute de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii suferim de o ÔÇ×epidemieÔÇŁ mondial─â din cauza lipsei de activitate fizic─â a copiilor. Patru din cinci copii ├«ntre 11 ┼či 17 ani nu fac minimul de mi┼čcare recomandat─â de medici. B─âie┼úii sunt mai activi ├«ns─â dec├ót fetele ├«n aproape toate dintre cele 146 de ┼ú─âri analizate ├«n timpul studiului.

Lipsa mi┼čc─ârii la v├órste fragede duce la ├«ncetinirea capacit─â┼úii mentale ┼či la diminuare unei vie┼úi sociale s─ân─âtoase. Timpul recomandat de mi┼čcare pentru copii este de minimum 60 de minute pe zi ┼či include orice activitate fizic─â de la alergat ┼či mers pe biciclet─â, p├ón─â la ├«not sau gimnastic─â. 

Copiii care nu fac suficient sport risc─â boli cardiace ┼či obezitate la maturitate. Tehnologia ┼či stresul legat de perfoman┼úa academic─â sunt doi dintre cei mai importan┼úi factori care au cauzat aceast─â ÔÇ×epidemieÔÇŁ global─â. 

Speciali┼čtii ├«ncurajeaz─â p─ârin┼úii s─â ├«┼či ├«ndemne copiii la joac─â, sport ┼či activit─â┼úi sociale. 

Dac─â ei nu fac mi┼čcare chiar ┼či pentru dou─â s─âpt─âm├óni pot pierde o treime din puterea muscular─â, av├ónd aceea┼či abilitate a mu┼čchilor ca ┼či o persoan─â de 50 de ani, arat─â cea mai recent─â cercetare ├«n domeniu.

De asemenea, speciali┼čtii sus┼úin c─â este nevoie de o perioad─â de trei ori mai mare pentru ca puterea muscular─â s─â revin─â.

Mai mult, cercet─âtorii sus┼úin c─â lipsa de activitatea fizic─â cre┼čte ┼či riscul de apari┼úie a traumatismelor osoase sau musculare.

├Än cadrul studiului, o parte dintre participan┼úi au fost imobiliza┼úi la pat, av├ónd ata┼čat de un picior un dispozitiv care monitoriza timpul pe care ├«l petreceau ├«n pat.

La finalul cercet─ârii, speciali┼čtii au observat c─â voluntarii care au stat mare parte a timpului ├«n pat ┼či-au pierdut puterea muscular─â.

ÔÇ×Rezultatele studiiilor noastre au ar─âtat c─â persoanele care fac pu┼úin─â mi┼čcare pierd treptat din capacitatea muscular─â ┼či ajung s─â aib─â aceea┼či for┼ú─â ca o persoan─â de v├órsta a treia. Aten┼úionarea vine ├«n special pentru adolescen┼úi, mai ales c─â ei petrec prea pu┼úin timp f─âc├ónd sport ┼či mult ├«n fa┼úa ecranului de la calculator. Problema este c─â puterea de la nivelul mu┼čchilor se pierde repede, dar se recapat─â mult mai greuÔÇť, a afirmat Andreas Vigelsoe, cercet─âtor ├«n cadrul Universit─â┼úii din Copenhaga din Danemarca.

Surs─â: BBC