Cei mai s─ân─âto┼či ├«ndulcitori naturali

1 delicious honey white wooden surface 1 jpg jpeg

Consumat ├«n cantit─â┼úi mari, zah─ârul poate fi extrem de nociv pentru organismul nostru. Pe termen scurt, consumul excesiv de zah─âr contribuie la apari┼úia acneei, oboselii, la acumularea de kilograme ├«n plus, ├«ns─â, pe termen lung, cre┼čte riscul de apari┼úie a bolilor cronice, precum diabetul de tip 2. De aceea, mul┼úi oameni care vor s─â aib─â grij─â de s─ân─âtatea lor ├«ncearc─â s─â ├«l evite pe c├ót posibil.

├Än cele ce urmeaz─â vei afla care sunt cei mai s─ân─âto┼či ├«ndulcitori naturali care ├«nlocuiesc zah─ârul pentru a te bucura ├«n continuare de gustul dulce, dar ├«n varianta s─ân─âtoas─â.  

1.   Mierea

Fie c─â o folosim pentru a ├«ndulci ceaiul de diminea┼ú─â, ├«n scop cosmetic sau ca remediu pentru grip─â ┼či r─âceal─â, mierea este nelipsit─â din c─âmara noastr─â. Aceasta are nenum─ârate propriet─â┼úi nutri┼úionale ┼či este considerat─â alternativa s─ân─âtoas─â a zah─ârului. Mierea stimuleaz─â digestia ┼či metabolismul favoriz├ónd tranzitul intestinal, ├«nt─âre┼čte sistemul imunitar, cre┼čte anduran┼úa sportivilor ┼či ajut─â la vindecarea r─ânilor. Cercet─âtorii spun c─â mierea con┼úine concentra┼úii diferite de antioxidan┼úi care contribuie la reducerea riscului apari┼úiei bolilor de inima c├ót ┼či al cancerului. Mierea este folosit─â ┼či ├«n industria cosmetic─â ┼či poate fi utilizat─â pentru hidratarea p─ârului ┼či a buzelor, cur─â┼úarea tenului, prevenirea ridurilor ┼či ameliorarea acneei.

2.   Siropul de agave

stanga
dreapta
2 pancakes with maple syrup plate white background 1 jpg jpeg

Este un cunoscut ├«ndulcitor care se extrage din planta de agav─â, o variant─â foarte bun─â pentru ├«nlocuirea zah─ârului, av├ónd un indice glicemic foarte mic, a┼čadar reprezint─â un risc sc─âzut de cre┼čtere a nivelului de glucoz─â din s├ónge. Siropul de agave are un con┼úinut bogat de calciu, protejeaz─â s─ân─âtatea oral─â, nu favorizeaz─â apari┼úia cariilor ┼či are o mul┼úime de calit─â┼úi nutri┼úionale, datorit─â con┼úinutului de vitamine ┼či minerale. Poate fi folosit pentru ├«ndulcirea b─âuturilor, a pr─âjiturilor sau poate fi consumat ca atare.

3.   Siropul de curmale

Este un ├«ndulcitor 100% natural, cu un con┼úinut ridicat de magneziu, mangan, seleniu ┼či cupru care reu┼če┼čte s─â asigure necesarul de dulce f─âr─â a avea efecte nocive asupra s─ân─ât─â┼úii. Speciali┼čtii ├«n nutri┼úie au declarat c─â siropul de curmale este un aliment extrem de nutritiv care ├«nt─âre┼čte sistemul imunitar, ├«mbun─ât─â┼úe┼čte tranzitul intestinal, sprijin─â sistemul osos, combate anemia ┼či lupt─â ├«mpotriva alergiilor. Poate fi folosit ca ├«nlocuitor al zah─ârului ├«n re┼úetele culinare, pentru ├«ndulcirea diferitelor b─âuturi, dar poate fi ad─âugat ┼či ├«n iaurt, cereale ┼či se poate folosi ca topping pentru salate de fructe, ├«nghe┼úat─â sau cl─âtite.

4.   Zahărul de cocos

├Än ultima vreme se bucur─â de o mare popularitate, chiar dac─â nu este un super-aliment nutritiv, ci este doar o variant─â pu┼úin mai s─ân─âtoas─â a zah─ârului. Acesta poate avea un impact negativ asupra s─ân─ât─â┼úii, la fel ca orice alt tip de zah─âr, av├ónd o mul┼úime de calorii ┼či carbohidra┼úi, a┼čadar nu uita┼úi c─â modera┼úia este cheia. Zah─ârul de cocos con┼úine ├«ns─â vitamine ┼či minerale esen┼úiale pentru organism, previne apari┼úia bolilor cardiovasculare ┼či men┼úine un nivel sc─âzut al glucozei.

5.   Melasa

Produs─â din trestie de zah─âr, melasa are o mul┼úime de propriet─â┼úi nutritive pentru s─ân─âtate, devenind din ce ├«n ce mai popular─â c├ónd vine vorba de alegerea unui ├«ndulcitor natural s─ân─âtos. Datorit─â con┼úinutului de mangan, aceasta are efect antioxidant, ├«nt─ârind sistemul imunitar ├«n lupta cu radicalii liberi iar bog─â┼úia de fier din melas─â ajut─â la buna func┼úionare a vaselor de s├ónge ┼či ofer─â organismului un nivel optim de energie. Melasa are mai pu┼úine calorii dec├ót zah─ârul ┼či con┼úine mult calciu, care este esen┼úial pentru din┼úi ┼či oase puternice. Consumul de melas─â poate ameliora chiar ┼či problemele legate de obezitate, diabet, stres, cancer, acnee sau alte afec┼úiuni ale pielii.

6.   Stevia 

Folosit─â ├«n scop medicinal timp de secole, stevia este o plant─â cultivat─â ├«n America de Sud care ador─â mediul cu mult─â umezeal─â ┼či care se poate folosi ca ├«ndulcitor ├«n multe moduri: o po┼úi ad─âuga ├«n smoothie, cafea, ceai dar ┼či ├«n deserturi. Nu are calorii, este 100% natural─â ┼či este recomandat─â diabeticilor deoarece ├«nlocuie┼čte zah─ârul, av├ónd o mul┼úime de beneficii pentru s─ân─âtate: are efect antioxidant, ajut─â la pierderea ├«n greutate, poate sc─âdea tensiunea arterial─â ridicat─â ┼či men┼úine s─ân─âtatea oral─â.

7.   Xylitolul

Este o pudr─â dulce natural─â care se extrage din fibrele fructelor ┼či legumelor, care uime┼čte cu propriet─â┼úile sale. Are un con┼úinut redus de calorii, fiind cu 40% mai slab din punctul acesta de vedere dec├ót zah─ârul, are un index glicemic sc─âzut, are rol antibacterian, nu este fermentabil ┼či favorizeaz─â transportul calciului ├«n saliv─â, protej├ónd din┼úii ┼či smal┼úul. Pentru un stil de via┼ú─â s─ân─âtos ┼či echilibrat, ┼či ├«n ceea ce prive┼čte acest ├«ndulcitor natural este de preferat s─â se evite consumul excesiv, deoarece poate fi d─âun─âtor organismului.

8.   Eritritol

Este un ├«nlocuitor excelent al zah─ârului, care are ├«ns─â doar 6% din caloriile sale, acesta ob┼úin├óndu-se atunci c├ónd un anumit tip de drojdie fermenteaz─â glucoza din porumb, f─âc├ónd parte din categoria ├«ndulcitorilor vegetali. Eritritolul nu afecteaz─â nivelul zah─ârului din s├ónge av├ónd indice glicemic 0, nu ├«ngra┼č─â, poate reduce riscurile cardiovasculare ┼či nu afecteaz─â dantura deoarece nu poate fi metabolizat de bacteriile din cavitatea bucal─â. Speciali┼čtii recomand─â s─â nu se dep─â┼čeasc─â doza recomandat─â, adic─â 50 de grame .

9.   Siropul de arţar

Consumat ├«n cantit─â┼úi moderate, este un ├«ndulcitor natural de calitate, av├ónd un con┼úinut bogat ├«n minerale ┼či propriet─â┼úi nutritive. Enumer─âm doar c├óteva dintre beneficiile siropului de ar┼úar: con┼úine numero┼či antioxidan┼úi, are un indice glicemic sc─âzut, lupta ├«mpotriva bolilor inflamatorii ┼či ajut─â la protejarea s─ân─ât─â┼úii pielii. Siropul de ar┼úar este o surs─â bun─â de zinc ┼či mangan care au un rol foarte important ├«n ├«nt─ârirea sistemului imunitar, ├«ns─â, dac─â este consumat ├«n exces poate fi cauza principal─â a multor probleme de s─ân─âtate cum ar fi: obezitatea, diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare.

2 pancakes with maple syrup plate white background 1 jpg jpeg

10.   Siropul de orez

Este un alt tip de ├«ndulcitor natural cu un gust u┼čor dulceag ┼či este perfect pentru ├«ndulcirea b─âuturilor, a salatelor de fructe, pentru prepararea aluaturilor sau ├«n diferite sosuri sau creme. Siropul de orez con┼úine magneziu, vitamina B ┼či fier, ac┼úion├ónd ca un tonic pentru sistemul nervos. Trebuie s─â men┼úion─âm faptul c─â are totu┼či un indice glicemic mare, a┼čadar nu este recomandat diabeticilor sau persoanelor care vor s─â piard─â ├«n greutate.

├Ändulcitorii naturali pot fi o alternativ─â bun─â pentru ├«nlocuirea zah─ârului alb ┼či pot aduce beneficii s─ân─ât─â┼úii noastre dac─â sunt consuma┼úi, bine├«n┼úeles, ├«n cantit─â┼úi moderate. A┼čadar, indiferent de ├«ndulcitorii naturali pe care ├«i folose┼čti ├«n alimenta┼úia zilnic─â, consum─â-i cump─âtat pentru a te bucura de propriet─â┼úile lor curative ├«n totalitate. 

Surse foto: pinterest.comfreepik.com