Care sunt alimentele pe care românii le arunca mai des la gunoi

2 legume gatite jpg jpeg

Alimentele pe care rom├ónii declar─â c─â o arunc─â cel mai frecvent sunt cele g─âtite (36%), precum ┼či p├óinea ┼či produsele de panifica┼úie (17%), relev─â un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabil─â care evalueaz─â percep┼úia popula┼úiei privind risipa alimentar─â ├«n Rom├ónia.

Urmeaz─â, cumulat, alimentele conservate sau cele prelucrate care se pot consuma direct, ├«ns─â aceste procente ating abia 14% (5% lactate, 5% produse de b─âc─ânie ┼či conserve expirate ┼či 4% mezeluri).   

ÔÇ×Legumele ┼či fructele se arunc─â ├«n propor┼úie de cel mai pu┼úin 6%, respectiv 4%", sus┼úine Cornel Bertea Hanganu, consilier ├«n Departamentul pentru Dezvolare Durabil─â (DDD), potrivit Agerpres. 

Conform studiului, procentajul de r─âspunsuri non-valide este relativ mare (23%), ceea ce ar corespunde cu procentajul de 26% al celor care declar─â c─â nu arunc─â alimente.   

├Än ceea ce prive┼čte cantitatea de m├óncare care se arunc─â ├«ntr-o gospod─ârie ├«ntr-o s─âpt─âm├ón─â, studiul DDD arat─â c─â 71% dintre responden┼úi apreciaz─â c─â, ├«n gospod─âria proprie, nu se arunc─â ÔÇ×deloc", sau se arunc─â ÔÇ×foarte pu┼úine" alimente.   

Aproximativ un sfert dintre cei chestiona┼úi consider─â c─â arunc─â o cantitate moderat─â/rezonabil─â de m├óncare ┼či numai 6% admit c─â arunc─â mult─â sau foarte mult─â m├óncare.

Potrivit studiului, fa┼ú─â de statisticile momentului ├«n ┼ú─ârile bogate, modelul rom├ónesc este conservator, iar o explica┼úie ar fi nivelul general al veniturilor, mai sc─âzut ├«n Rom├ónia, care face ca alimentele s─â fie propor┼úional mai scumpe, la noi ├«n ┼úar─â, dar ┼či un model cultural care atribuie hranei o valoare simbolic─â.