Apă de la robinet sau îmbuteliată - care este o alegere mai bună?

1 apa jpg jpeg

Unii dintre noi ne ├«ntreb─âm ce ap─â s─â alegem. Cea ├«mbuteliat─â este o alegere potrivit─â ├«n multe situa┼úii, dar ┼či cea de la robinet este recomandat─â, mai ales dac─â alegem s─â o filtr─âm.

C├ónd suntem afar─â ┼či ne este sete, o ap─â ├«mbuteliat─â este alegerea fireasc─â pentru a ne hidrata. ┼×i apa de la robinet este indicat─â, ├«ntruc├ót este atent controlat─â. Totu┼či, pentru c─â ┼úevile ├«nvechite pot pune probleme ├«n ceea ce prive┼čte con┼úinutul ei (precum rugina), iar mirosul de clor o poate face resping─âtoare, o solu┼úie ar fi fitrarea ei.

ÔÇ×De┼či mult─â vreme s-a considerat c─â apa plat─â, ├«mbuteliat─â, este mai sigur─â ┼či mai s─ân─âtoas─â dec├ót cea de la robinet, ├«n ultima perioad─â, studiile au ar─âtat c─â lucrurile nu stau deloc astfel. ├Än afar─â de faptul c─â este mult mai scump─â, apa ├«mbuteliat─â prezint─â ┼či un risc mai mare de a fi contaminat─â dec├ót cea de la robinet. Evident, ├«ns─â, c─â nici aceasta din urm─â nu este o ap─â pur─â ┼či lipsit─â de riscuri, dar reprezint─â totu┼či cea mai bun─â op┼úiune cu condi┼úia de a se folosi un filtru de bun─â calitate. V─â ├«ncurajez s─â v─â achizitiona┼úi un aparat pentru filtrarea apei astfel ├«nc├ót s─â ave┼úi acas─â, ├«n orice moment, ap─â filtrat─â, bun─â pentru consum, f─âr─â grija c─â a┼úi uitat s─â o cump─âra┼úi ├«n drumÔÇť, afirm─â Maria Martac, biolog, consultant ├«n nutri┼úie.

┼óine cont ┼či de reziduul sec ┼či de nivelul de nitra┼úi

Dac─â ai, de exemplu, probleme renale, urm─âre┼čte nivelul de reziduu sec de pe eticheta apei ├«mbuteliate. Acesta reprezint─â cantitatea total─â de s─âruri minerale (sodiu, magneziu, potasiu, calciu) care r─âm├ón dup─â fierberea apei la 180 ┬║C. Cu c├ót reziduul sec este mai mare, cu at├ót o ap─â e mai bogat─â ├«n s─âruri minerale. O persoan─â cu pietre la rinichi ar trebui s─â aleag─â o ap─â cu o cantitate mic─â de calciu, sub 150 mg/l. Pe etichet─â, urm─âre┼čte ┼či nivelul de nitra┼úi (substan┼úe care provin ├«n urma contamin─ârii apei cu fertilizatori). Ace┼čtia sunt siguri, dar s─â nu dep─â┼čeasc─â 0,3 mg/l. ├Än cazul ├«n care bem mult timp ap─â cu un nivel mare de nitra┼úi, ne putem confrunta cu simptome precum grea┼úa ┼či ame┼úeala. Cu timpul, poate s─â apar─â deficitul de vitamine sau exist─â riscul form─ârii nitrozaminelor, compu┼či azota┼úi care cresc riscul de cancer.

SFAT

Nu cumpăra apă de la magazin dacă nu sunt respectate condiţiile de păstrare sau dacă a fost expusă căldurii.