Vrei s─â ai pl─âm├óni s─ân─âto┼či? Iat─â ce trebuie s─â faci!

1 plamani jpg jpeg

Exist─â numero┼či factori care contribuie la alterarea func┼úiei pl─âm├ónilor. Mul┼úi dintre ei pot fi evita┼úi ┼či este bine s─â ┼čtii ce este recomandat s─â faci pentru a-┼úi men┼úine pl─âm├ónii s─ân─âto┼či ┼či, implicit, pentru a preveni bolile care afecteaz─â acest organ vital.

Evit─â fumatul!

┼óig─ârile sunt cauz─â important─â a cancerului pulmonar ┼či a bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC). Fumatul favorizeaz─â mic┼čorarea c─âilor respiratorii, ├«ngreuneaz─â respira┼úia ┼či determin─â inflama┼úie la nivelul pl─âm├ónilor, care poate duce la apari┼úia bron┼čitei cronice. Fumatul pasiv este, de asemenea, un important factor de risc pentru apari┼úia cancerului de pl─âm├óni. A┼čadar, dac─â e┼čti fum─âtor, nu este niciodat─â prea t├órziu s─â renun┼úi la ┼úig─âri!

Poluarea, un pericol nev─âzut, dar de temut

├Än atmosfer─â, dar ┼či acas─â exist─â poluan┼úi care pot afecta, ├«n timp, s─ân─âtatea pulmonar─â. Ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf ┼či pulberile ├«n suspensie sunt astfel de compu┼či d─âun─âtori din mediu, care pot irita, inflama sau chiar distruge ┼úesutul pulmonar. Expunerea ├«ndelungat─â la ace┼čti poluan┼úi determin─â apari┼úia unor simptome precum irita┼úia c─âilor aeriene superioare ┼či dispneea (respira┼úia dificil─â). Cu c├ót expunerea la poluare este de lung─â durat─â, cu at├ót cre┼čte riscul de apari┼úie a unor boli pulmonare. Aerul poluat este cu at├ót mai nociv pentru cei care sufer─â deja de afec┼úiuni precum astmul sau BPOC.

┼×i poluarea de acas─â este un pericol pentru s─ân─âtatea pl─âm├ónilor. Vaporii care provin de la produsele de cur─â┼úare ┼či de igienizare (detergen┼úi, dezinfectan┼úi), de la insecticide, formaldehida prezent─â ├«n mobila din semifabricate, ├«n adezivii din parchet, ├«n vopsea ┼či ├«n covoare sunt poluan┼úi care pot d─âuna s─ân─ât─â┼úii pl─âm├ónilor.

Atenţie la radon!

Gaz radioactiv, radonul este, dup─â fumat, a doua cauz─â a apari┼úiei cancerului pulmonar, fiind considerat cel mai nociv poluant natural din mediul interior. Sursa acestui gaz ├«n cl─âdiri este solul pe care se afl─â construc┼úia. Radonul se formeaz─â ├«n interiorul cl─âdirilor, p─âtrunde prin fisurile din pere┼úi sau funda┼úii ┼či se acumuleaz─â ├«n aerul din interior. Prezen┼úa radonului ├«n locuin┼ú─â nu poate fi detectat─â dec├ót cu aparate speciale. Aerisirea frecvent─â a camerelor este o modalitate de a reduce nivelul de radon. 

Protejează-te de infecţii

├Än jur de 80% dintre infec┼úii respiratorii precum gripa ┼či r─âceala se transmit prin m├óinile murdare. Pe m─âsura ├«naint─ârii ├«n v├órst─â sau ├«n cazul celor cu afec┼úiuni cronice, unele infec┼úii precum pneumonia pot fi periculoase. Un gest de igien─â elementar pentru prevenirea infec┼úiilor este sp─âlarea frecvent─â a m├óinilor. Vaccinarea precum cea antigripal─â ┼či anti-COVID-19 este o alt─â modalitate de prevenire a infec┼úiilor ┼či a complica┼úiilor pulmonare.

Respir─â corect

Probabil nu ne d─âm seama c├ót de important─â este respira┼úia dec├ót atunci c├ónd avem probleme pulmonare care afecteaz─â capacitatea respiratorie. Respir─â pe nas, deoarece micii peri nazali ajut─â la filtrarea particulelor poten┼úial nocive ┼či pentru c─â astfel aerul este ├«nc─âlzit p├ón─â ajunge ├«n c─âile respiratorii inferioare. Respir─â profund, folosind diafragma, prin umplerea complet─â cu aer a pl─âm├ónilor, la fel ca ├«n cazul bebelu┼čilor. ├Än fiecare diminea┼ú─â, respir─â profund, cu geamurile larg deschise.

Cite┼čte ┼či: Nodulii pulmonari: de ce apar ┼či cum se trateaz─â  

SFAT

Acas─â, nivelul de umiditate ar trebui s─â fie de 30-50%. Periodic, este indicat─â ┼či cur─â┼úarea filtrelor din sistemele de ventila┼úie, pentru a evita depunerile de microbi. 

INFO

În jur de 15% din cazurile anuale de cancer pulmonar descoperite în Europa sunt puse pe seama radonului.