Vitamine şi minerale de care ai nevoie pentru a preveni şi trata COVID-19

1 vitamine covid jpg jpeg

Cercetătorii americani de la Eastern Virginia Medical School au publicat o listă cu un cocktail de vitamine şi medicamente care ar fi utile în prevenţia şi tratamentul formelor uşoare de COVID-19.

O parte din aceste vitamine şi medicamente sunt administrate şi lui Donald Trump. Lista include: vitamina C, vitamina D, zincul, melatonina şi famotidina.

Vitamina C contribuie la întărirea imunităţii, stimulând mecanismele naturale de apărare a organismului şi are efect antiviral, favorizând sinteza interferonului, ajutând la prevenirea unor tipuri de cancer. Adulţii au nevoie de un aport zilnic de 75-90 mg de vitamina C, iar fumătorii de 125 mg. Surse naturale de vitamina C sunt: citricele, cătina, coacăzele, ardeiul gras.

Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Studiile au scos la iveală şi alte beneficii ale acestei vitamine. Astfel, ea pare să aibă un rol important pentru sistemul imunitar, protejându-ne de infecţiile virale. Acest lucru ar putea explica şi de ce răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esenţială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă la maximum.

Vitamina D este sintetiazată în organism în urma expunerii la soare (10 minute de stat la soare sunt suficiente pentru obţinerea dozei zilnice necesare) sau prin consumul unor alimente care o conţin. Cele mai bune surse sunt: uleiul de peşte, somonul, gălbenuşul, tonul, ciupercile, ficatul de vită, laptele şi untul. Adulţii au nevoie de 10 mcg (400 UI) de vitamina D.

Oligoelement necesar în numeroase funcţii ale organismului, zincul joacă un rol important în imunitate, ajută la tratarea acneei şi are acţiune antioxidantă. Zincul este implicat în apărarea antiinfecţioasă a organismului, participând la producţia de anticorpi şi globule albe, scuturi naturale care ne feresc de boli. Un studiu recent a arătat că mărirea necesarului de zinc poate reduce la jumătate durata unei răceli. Luat la debutul unei viroze, zincul poate scădea şi severitatea acesteia. Necesarul zilnic de zinc la femei este de 12 mg, iar la bărbaţi de 14 mg.   

Suplimentele cu melatonină sunt administrate în special pentru inducerea somnului, dar acest hormon are roluri complexe. Astfel, melatonina are şi rol antioxidant şi antiinflamator.