Urinezi des? Care ar putea fi cauzele

1 urinare des jpg jpeg

Nevoia frecvent─â de a urina survine nu numai dup─â ce consum─âm multe lichide, ci poate fi pus─â ┼či pe seama unor probleme de s─ân─âtate.

Organismul elimin─â, ├«n medie, 1-2 litri de urin─â, zilnic. Nevoia de a merge la toalet─â are loc atunci c├ónd ├«n vezic─â se acumuleaz─â circa 300 ml de lichid. Este normal s─â mergi la toalet─â de 6 ori pe zi ┼či o dat─â pe noapte. Dac─â te duci mai des, s-ar putea s─â ai o problem─â.

Nevoia vezicii de a se goli des poate s─â indice o disfunc┼úie a aparatului urinar sau o alt─â maladie. Mergi la medic dac─â sim┼úi nevoia de a urina mai mult de 8 ori pe zi ┼či de mai mult de 8 ori noaptea, ┼či ai, de asemenea, dificultatea ├«n a re┼úine urina.

Îmbătrânirea

├Än mod natural, at├ót la b─ârba┼úi c├ót ┼či la femei, vezica pierde, cu v├órsta, capacitatea natural─â de a re┼úine urina mult timp. Acest lucru este pus pe seama faptului c─â mu┼čchii sfincterului ├«┼či pierd tonusul.

Diabetul

Diabeticii care nu au fost diagnosticaţi sau cei a căror glicemie nu este ţinută sub control resimt mai des nevoia de a merge la toaletă. Asta pentru că beau des, din cauza unei senzaţii intense de sete, indusă de concentraţia prea mare de zahăr.

Infecţiile urinare

Cauzate de bacterii, infec┼úia urinar─â antreneaz─â o inflama┼úie ┼či o irita┼úie a peretelui vezicii, ceea ce duce la senza┼úia urgent─â de golire. ├Än plus, infec┼úia urinar─â poate fi acompaniat─â de durere, de senza┼úie de usturime la mic┼úionare, de s├ónge ├«n urin─â ┼či mai rar, de febr─â.

Bolile cu transmitere sexuală  

Gonoreea, infec┼úia cu chlamydia ┼či herpesul sunt c├óteva dintre bolile care provoac─â inflama┼úie a mucoasei vezicii. ├Än afar─â de nevoia urgent─â de a merge la toalet─â, simptomele mai cuprind senza┼úia de usturime la urinare, m├ónc─ârimi ┼či s├ónge ├«n urin─â.

Cistita interstiţială

Boal─â de cauz─â necunoscut─â, cistit─â intersti┼úial─â se manifest─â prin dureri ├«n dreptul vezicii urinare, care sunt u┼čurate prin eliminarea urinei. Aceast─â afec┼úiune necesit─â un tratament complex, pe perioade ├«ndelungate.

Evit─â cafeaua ┼či alcoolul

Dac─â bei exagerat de mult─â ap─â, trebuie s─â te a┼čtep┼úi s─â te duci mai des la toalet─â. De asemenea, cafeaua ┼či ceaiul consumate ├«n cantitate mare (mai mult de 5 ce┼čti pe zi) au efect diuretic ┼či iritant. Alcoolul, berea ├«n special, are efect diuretic, la fel ca ┼či infuziile pentru detoxificare.

Ce este vezica urinar─â

Situat─â ├«n bazin, vezica urinar─â este un organ ├«n form─â de sac. Urina ajunge prin uretre, canalele care leag─â vezica de rinichi. ├Än timpul mic┼úiunii, vezica se contract─â, sfincterul situat ├«ntre vezic─â ┼či uretr─â se deschide ┼či uretra se dilat─â, pentru a l─âsa lichidul s─â treac─â.